Το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και την πτέρυγα όπου εκτίθενται έργα που σχετίζονται με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος περιηγήθηκε στους αναβαθμισμένους χώρους, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόσης, ο διευθυντής Τεχνικών έργων της Περιφέρειας, Α. Καλογερόπουλος και υπερεσιακά στελέχη.
Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των έργων, ύψους 18 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Ο κ. Πατούλης συνεχάρη όσους συνέβαλλαν για το άρτιο και ιδιαίτερα καλαίσθητο, όπως ανέφερε, αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως η Αττική αποκτά ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, σύγχρονων προδιαγραφών, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό της κεφάλαιο. Αναφερόμενος στο έργο επισήμανε ότι είναι «εθνικής διάστασης» και «διαμάντι» για τον σύγχρονο πολιτισμό. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών που θα προσδώσει ιδιαίτερη υπεραξία στο πολιτιστικό κεφάλαιο αλλά και στην οικονομία της Αττικής μας και το οποίο ολοκληρώθηκε σε μία ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για τη χώρα, αυτή της επετείου της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού για τον αγώνα δρόμου που έκανε προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο, σημειώνοντας ότι η συμβολή της περιφέρειας στην ενίσχυση του πολιτιστικού αποτυπώματος της Αττικής θα συνεχιστεί. Ενώ πραγματοποιούνται ήδη συναντήσεις με την υπουργό για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 με στόχο «την ανάδειξη, την προβολή και τη διάχυση του πολιτιστικού μας πλούτου».
Η υπουργός αναφερόμενη στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Διαχειριστική της Αρχή, είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια είναι συστηματική και εξαιρετική. Σημείωσε ότι εντάθηκε τελευταία για την αποπεράτωση όχι μόνο της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και σειράς άλλων έργων Πολιτισμού, τα οποία χαρακτήρισε ως «μείζονες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Αθήνας, αλλά και ευρύτερα της Αττικής». Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε από κοινού να προχωρήσουν οι δύο φορείς στις επόμενες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, «που το αποτέλεσμά της θα είναι μία πλήρης αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου στην Αττική».
Τέλος, οι εργασίες αποκατάστασης περιελάμβαναν: τρεις νέοι υπόγειοι χώροι (ΚΤΙΡΙΟ Γ'), ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα κτίρια Α και Β, επεκτάθηκε το κτίριο Β με προσθήκη καθ' ύψος ενός ορόφου και κατ' επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), έγιναν στατικές ενισχύσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Δημιουργήθηκαν χώροι υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών προς τους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο, γκαρνταρόμπα, αμφιθέατρο, χώροι περιοδικών εκθέσεων αλλά και μόνιμων συλλογών, χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκη και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης και φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων.