Στο έλεος της ξηρασίας η μισή Ευρώπη- Πλήττονται γεωργία και ενέργεια

Στο έλεος της ξηρασίας η μισή Ευρώπη- Πλήττονται γεωργία και ενέργεια

Σχεδόν η μισή Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο ξηρασίας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από την ΕΕ για το μήνα Ιούλιο, με σοβαρή επιβάρυνση σε σοδειές αλλά και την παραγωγή της υδροηλεκτρικής ενέργειας.  

«Η ξηρασία σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης είναι σε κρίσιμα επίπεδα καθώς το έλλειμμα βροχών την περίοδο χειμώνα άνοιξης (19% του μέσου όρου 1991-2020 σε όλες τις περιοχές προειδοποίησης σε ΕΕ και Μ. Βρετανία και το 22% των περιοχών που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού) οξύνθηκε από τους πρώιμους καύσωνες. Οι ποταμοί σε πολλές χώρες επηρεάστηκαν σοβαρά ενώ οι όγκοι του υπάρχοντος νερού εξαντλήθηκαν.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική  έκθεση με τίτλο Ξηρασία στην Ευρώπη-Ιούλιος 2022 του Κέντρου Έρευνας της Κομισιόν. 

Προειδοποιεί δε ότι συνολικά «αυτό μπορεί να απαιτήσει έκτακτα μέτρα διαχείρισης νερού και ενέργειας από τις χώρες που έχουν επηρεαστεί»

Η ξηρασία, όπως επισημαίνεται, έχει προκαλέσει στρες στη βλάστηση ειδικά στην Ιταλία, τη νότια, την κεντρική και τη δυτική Γαλλία, την κεντρική Γερμανία, την ανατολική Ουγγαρία, την Πορτογαλία και τη βόρεια Ισπανία επιδρώντας στις ήδη αρνητικές προβλέψεις για τις σοδειές σε Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, ενώ αρνητικά επηρεάζονται και Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Κροατία. 

Γίνεται δε ειδική αναφορά στην Ιταλία και στη λεκάνη του ποταμού Πάδου που αντιμετωπίζει το υψηλότερο επίπεδο σοβαρότητας ξηρασίας. Σε έκτακτη ανάγκη ξηρασίας έχουν κηρυχθεί πέντε περιοχές της Ιταλίας ενώ ήδη η έλλειψη επάρκειας στο νερό έχει οδηγήσει σε πολλούς περιορισμούς σε διάφορες κοινότητες. Παρόμοια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί και στη Γαλλία. 

Ομοίως, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ιβηρική Χερσόνησο. «Στην Ισπανία, οι όγκοι νερού που βρίσκονται στους ταμιευτήρες είναι τώρα 31% χαμηλότερα από το μέσο όρο της δεκαετίας. Στην Πορτογαλία, η υδροηλεκτρική ενέργεια στους ταμιευτήρες νερού είναι στο ήμισυ του μέσου όρου των επτά προηγούμενων ετών.»

Αρνητική επίδραση και στην υδροηλεκτρική ενέργεια 

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες σε ποταμούς μέχρι τις αρχές του Ιουλίου ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 2015-2021 για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως την Ιταλία (-5039 GWh σε σύγκριση με το μ.ο), τη Γαλλία ( -3930 GWh) και την Πορτογαλία (-2244 GWh). Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στα επίπεδα των ταμιευτήρων υδροηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζοντας χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.