Στο έλεος του «καύσωνα της χιλιετίας» η Ευρώπη - Έως 50 βαθμοί αναμένονται στην Ιβηρική

Στο έλεος του «καύσωνα της χιλιετίας» η Ευρώπη - Έως 50 βαθμοί αναμένονται στην Ιβηρική

Σε κλοιό πρωτοφανούς καύσωνα βρίσκεται η Ευρώπη αυτή την εποχή, με τον υδράργυρο να σημειώνει καθημερινά νέα ρεκόρ στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Στη νότια Ισπανία, η Ανδαλουσία "βράζει" στους 41 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που είναι συνηθισμένη στην περιοχή αυτή -μια από τις πιο θερμές της Ευρώπης. Ωστόσο, στην γειτονική περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα -στα σύνορα με την Πορτογαλία- σήμερα το θερμόμετρο δείχνει 44 βαθμούς, προκαλώντας ασφυξία σε κατοίκους και επισκέπτες.

Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στα ηπειρωτικά -η Μαδρίτη "χτυπάει" 40άρια επί σειρά ημερών- οι συνθήκες δεν προβλέπονται καλύτερες στις παράκτιες περιοχές, στα τουριστικά θέρετρα που αυτή την εποχή είναι γεμάτα από κόσμο.

DFV

Ήδη η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Αemet έχει σημάνει συναγερμό και οι αρχές της χώρας καλούν τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες -ηλικιωμένους και παιδιά- να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιούν αντηλιακά, να προτιμούν τους κλιματιζόμενους κλειστούς χώρους και να πίνουν άφθονα υγρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας, στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 25 βαθμούς.

Στην Ιταλία η σημερινή εκτιμάται πως θα είναι η πιο ζεστή ημέρα από την αρχή του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε 18 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Γένοβα, το Τορίνο, η Τεργέστη και η Βενετία.

fvgx

Στη Σαρδηνία επίσης το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς, με τις αρχές να κάνουν λόγο για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Στη Ρώμη, στην αρχαία αγορά και στην αψίδα του Κωνσταντίνου, η Πολιτική Προστασία θα μοιράζει σε ντόπιους και τουρίστες δωρεάν μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό μέχρι τις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα. Όπως αναφέρει ο Τύπος, ρεκόρ σημειώνει και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της μαζικής χρήσης των μηχανημάτων κλιματισμού σε όλη την χώρα.

Το σαββατοκύριακο αναμένεται μείωση της θερμοκρασίας, με πιθανότητα βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας.

Το σύστημα υψηλής πίεσης που έρχεται από την Αφρική αναμένεται να μετατρέψει σε φούρνο και τη νοτιοδυτική Γαλλία τις επόμενες ημέρες με «σαραντάρια». Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν μηνύματα για τα μέσα προστασίας από την θερμοπληξία και την αφυδάτωση, υπό τον φόβο επανάληψης του φονικού καύσωνα του 2003 που είχε στοιχίσει τη ζωή 14.800 ανθρώπων.

rtg

Ακόμα και η βόρεια Ευρώπη πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και πρωτοφανή ξηρασία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων κάνει τους ειδικούς να φοβούνται τα χειρότερα. Εντοπίζουν δε την αιτία στα συστήματα υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων που έχουν ζώσει τη βόρεια Ευρώπη, μην επιτρέποντας στα ρεύματα του Ατλαντικού να φτάσουν στην ενδοχώρα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι το 2019 τα φαινόμενα μπορεί να επιδεινωθούν, εξαιτίας της εναλλαγής των φαινομένων Λα Νίνια και Ελ Νίνιο.

Στη Γερμανία ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους 39,2 βαθμούς στην πόλη Μπέρνμπουργκ στα ανατολικά και μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου.

Λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, στον Ρήνο και τον Έλβα, δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία. Μάλιστα, οι Αρχές του Αμβούργου διέταξαν να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου.

zcz

Στην Πολωνία οι Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική, λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα. Οι προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company -η οποία ανήκει στην IBM και παρέχει καιρικές προγνώσεις στους τομείς των εμπορευμάτων και της ενέργειας- δείχνουν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο.

Και στην Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να επιστρέψει ο καύσωνας, μετά την πρόσκαιρη υποχώρησή του. Στα νότια της χώρας αναμένονται θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι προβλέψεις της Weather Company για τους προσεχείς μήνες

Αύγουστος:

Σκανδιναβία: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Βρετανία: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Νότια ηπειρωτική Ευρώπη: Θερμότερη από το φυσιολογικό, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης
 
Σεπτέμβριος:

Σκανδιναβία: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Βρετανία: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Νότια ηπειρωτική Ευρώπη: Δροσερότερη από το φυσιολογικό, εκτός από την Ιβηρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη
 
Οκτώβριος:

Σκανδιναβία: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Βρετανία: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη: Θερμότερη από το φυσιολογικό

Νότια ηπειρωτική Ευρώπη: Δροσερότερη από το κανονικό στα νοτιοανατολικά· θερμότερη από το φυσιολογικό στα νοτιοδυτικά