Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», που είχαν καταθέσει στη Γερουσία ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο και στη Βουλή ο Ρεπουμπλικανός Κώστας Μπιλιράκης με τον Δημοκρατικό Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, θα έχει γίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου νόμος των ΗΠΑ, ως τμήμα του νόμου για τις πιστώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, οι ηγέτες των αρμοδίων Επιτροπών Διάθεσης Κονδυλίων της Βουλής και της Γερουσίας, Νίτα Λόουι και Ρίτσαρντ Σέλμπι, έδωσαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας λεπτομέρειες του ογκώδους νομοσχεδίου (2.300 σελίδες), εκ των οποίων οι 18 αφορούν την «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ενώ ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, εμπνευστής του νομοσχεδίου, αλλά και ο συντελεστής της συμφωνίας με τον ηγέτη της πλειοψηφίας γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ για να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις πιστώσεις, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter:
BREAKING: My Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act has been included in the final appropriations package. pic.twitter.com/0YwBQjzTPT
— Senator Bob Menendez (@SenatorMenendez) 16 Δεκεμβρίου 2019
«Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλήφθηκε στο τελικό πακέτο του νόμου για τις πιστώσεις. Ενισχυμένη από τις ισχυρές και διευρυνόμενες σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, αυτή η λογική νομοθεσία θα ενισχύσει δραματικά τους δεσμούς φιλίας μας μέσω κοινών προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας των εθνών μας».
Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει το νόμο σε δύο τμήματα, την Τρίτη και την Τετάρτη, για να ακολουθήσει η Γερουσία. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και να την υπογράψει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Πρόεδρος Τραμπ, ώστε να αποτραπεί το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στο επόμενο διήμερο αναμένεται επίσης η Γερουσία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πρόνοια για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πανομοιότυπο λεκτικό για την άρση του εμπάργκο περιέχεται και στο νομοσχέδιο για τις πιστώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από το οποίο αφαιρέθηκαν οι αναφορές στην απαγόρευση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των S-400. Η πρόνοια αυτή αναμένεται να γίνει νόμος μέσω της έγκρισης του νόμο για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας.
Ο νόμος εγκρίνει 3 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας για εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF) στην Ελλάδα. Επίσης, 2 εκατ. δολάρια για βοήθεια Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) στην Ελλάδα και 2 εκατ. για την Κύπρο.
Η εισαγωγή αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ο «Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να στηρίξουν πλήρως την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του εμπάργκο στις μεταφορές όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Για μεν την Ελλάδα αναφέρει ότι είναι «πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ», το Ισραήλ «αταλάντευτος μη Νατοϊκός σύμμαχος και μεγάλος στρατηγικός εταίρος» και η Κύπρος «στρατηγικός εταίρος-"κλειδί" που υπέγραψε το Νοέμβριο του 2018 Δήλωση Προθέσεων με τις ΗΠΑ».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου, στις 20 Μαρτίου 2019, ενώ επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που θα προκαλούσε τη σταθερότητα, θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο ή θα υπονόμευε τις σχέσεις γειτονίας και σε κοινή διακήρυξη στις 21/3/2019 συμφώνησαν να "αμυνθούν εναντίον κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή"».