Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες τη Βόρεια Κορέα ότι θα υπάρξει «μαζική στρατιωτική απάντηση που θα είναι αποτελεσματική και σαρωτική» εάν απειληθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί ασκήσεις ως αντίδραση στην νέα πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια έθεσαν ως στόχο την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή (Κυριακή) δοκιμή.
Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ χθες. Όπως αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος χθες, μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, ο Trump διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο Abe δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει προκειμένου ν' αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας. Ο iάπωνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη επιβολής από τον ΟΗΕ σκληρότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας αποφάσισε να χορηγήσει μία «υπό όρους» έγκριση για την περιβαλλοντολογική έρευνα των επιπτώσεων στην περιοχή ανάπτυξης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) -το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Πεκίνου όσο και της Μόσχας.
Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να επιτρέψει την διεξαγωγή κατασκευαστικών έργων στην ίδια περιοχή, αλλά ακόμη και την προσπάθεια εγκατάστασης τεσσάρων ακόμη εκτοξευτών του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, το υπουργείο αποφάσισε να δώσει -υπό όρους- το πράσινο φως σε μία περιορισμένης έκτασης αξιολόγηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης του THAAD.
Πιο «μετρημένος» ο Trump
Πάντως, εκτιμάται ότι ο αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε πιο προσεκτικά στην πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε χθες η Πιονγκγιάνγκ και η οποία κλιμάκωσε την πίεση που ασκείται στην αμερικανική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ο χειρισμός της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τον Trump έχει στοιχεία παραδοσιακής διαχείρισης κρίσεων από τις ΗΠΑ, αντανακλώντας την επιρροή του νέου Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και απόστρατου στρατηγού του Σώματος των Πεζοναυτών, John Kelly, αλλά και του υπουργού Άμυνας, James Mattis. Η αλλαγή αυτή, έγινε αντιληπτή από τον τόνο στις αναρτήσεις που έκανε ο Trump χθες το πρωί στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο ίδιος είχε ενισχύσει το κλίμα έντασης με την δήλωσή του ότι «η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί». Όταν ρωτήθηκε, όμως, χθες εάν σχεδιάζει κάποια επίθεση, απάντησε με ένα «θα δούμε». «Η Βόρεια Κορέα είναι ένα ανεξέλεγκτο κράτος, που αποτελεί μεγάλη απειλή κι ενόχληση για την Κίνα η οποία, προσπαθεί να βοηθήσει χωρίς αποτέλεσμα», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Σημειώνεται ότι στην συνάντηση που έγινε χθες για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμμετείχαν μόνο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι αλλά και στρατηγοί. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Trump και μετά, σε παρόμοιες καταστάσεις συμμετείχαν πολλά στελέχη του Λευκού Οίκου, ώστε οι συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη δημιουργούσαν την εντύπωση επικράτησης χάους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Αμέσως μετά την συνάντηση αυτή, ο Mattis που είναι επίσης, απόστρατος στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών, εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους μαζί με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, τον στρατηγό Joseph Dunford, προκειμένου να προειδοποιήσουν την Βόρεια Κορέα για την πολεμική αποφασιστικότητα της χώρας. Ξεκαθάρισαν δε ότι κάθε εχθρική ενέργεια απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ ή τις ίδιες τις ΗΠΑ και τα εδάφη της θα αντιμετωπιστεί με «μαζική στρατιωτική απάντηση που θα είναι αποτελεσματική και σαρωτική».
«Ρήγμα» ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Σεούλ;
Εάν υπήρξε μία «παραφωνία» στις χθεσινές τοποθετήσεις του Trump αυτή εντοπίστηκε στο Twitter για την επίπληξη της Νότιας Κορέας -σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή- αναφορικά με αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολιτική «κατευνασμού» της Βόρειας Κορέας. «Η Νότια Κορέα διαπιστώνει όπως τους έχω πει ότι η προσέγγιση κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα δουλέψει. Αυτοί (στην Βόρεια Κορέα) καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα!», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
Η εξέλιξη αυτή έκανε, μάλιστα, τους Financial Times να γράψουν στην ιστοσελίδα τους ότι «η πρόκληση ενός ρήγματος ανάμεσα στον Trump και τον Moon (τον πρόεδρο της Ν. Κορέας) εγείρει την απειλή μιας εύκολης νίκης για την Πιονγκγιάνγκ και το Πεκίνο».
Οι συνέπειες ενός πολέμου
Πάντως, ο Trump έχει ενημερωθεί πολλές φορές για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και τις διαθέσιμες επιλογές από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ενώ του έχουν εξηγηθεί οι σοβαρές συνέπειες από την χρήση στρατιωτικών μέσων, ώστε η επιλογή αυτή να είναι η τελευταία διαθέσιμη.
Οι περισσότερες αναλύσεις αναφέρουν ότι ενδεχόμενο αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας, θα επιφέρει μαζική επίθεση από πυρά συμβατικού πυροβολικού κατά της Σεούλ, με συνέπεια την καταστροφή της. Μία τέτοια εξέλιξη, θα έχει διεθνείς ανθρωπιστικές, οικονομικές κι εμπορικές συνέπειες με δεδομένο τον εξαγωγικό προσανατολισμό της νοτιοκορεατικής οικονομίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Photo by Mario Tama/Getty Images/ Ideal Image
Διαβάστε ακόμη
Νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου φέρεται να ετοιμάζει η Β. Κορέα