Το Παρίσι υποδέχεται σήμερα μια πολύ συμβολική συνάντηση για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, η οποία πραγματοποιείται σ'' ένα πλαίσιο που έχει καταστεί εκρηκτικό εξαιτίας του σχεδίου που ανακοίνωσε η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Περισσότερες από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, Κουαρτέτο...), αλλά όχι και τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρόκειται να επαναλάβουν επισήμως ότι η λύση των δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού, είναι η μοναδική δυνατή οδός για να διευθετηθεί μία από τις παλαιότερες συγκρούσεις στον κόσμο.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει, καταγγέλλοντάς την ως «στημένη», τη διάσκεψη αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γαλλικής πρωτοβουλίας που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από έναν χρόνο για να κινητοποιηθεί και πάλι η διεθνής κοινότητα και να παρακινηθούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που έχουν διακοπεί εδώ και δύο χρόνια.
Η συνάντηση αυτή είναι κυρίως συμβολική, σε μια στιγμή που η προοπτική των δύο κρατών εξανεμίζεται δεδομένης της κατάστασης επί του πεδίου, που χαρακτηρίζεται από τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού, τις επιθέσεις και τις απόπειρες επιθέσεων των Παλαιστινίων, τη ριζοσπαστικοποίηση των λόγων και την αύξηση της απογοήτευσης.
Είναι επίσης ένας τρόπος να δοθεί ένα στίγμα, πέντε ημέρες πριν από την άφιξη στον Λευκό Οίκο του επόμενου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του οποίου προκαλεί άγχος σε πολλούς.
Η Ιερουσαλήμ, ένα εκρηκτικό ζήτημα
Η Ουάσινγκτον υπήρξε πάντα σταθερός ιστορικός σύμμαχος του Ισραήλ, ωστόσο ο Τραμπ διακρίθηκε υιοθετώντας πολύ φιλοϊσραηλινές θέσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποσχέθηκε να αναγνωρίσει την πόλη αυτή ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να εγκαταστήσει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, που βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβίβ.
Το θέμα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Παλαιστινίους, οι οποίοι απειλούν να απαντήσουν παίρνοντας πίσω την αναγνώριση του Ισραήλ.
Η μεταφορά της πρεσβείας «όχι μόνο θα στερούσε τις ΗΠΑ από κάθε νομιμότητα για να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης, αλλά θα εκμηδένιζε τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε χθες στην εφημερίδα Le Figaro ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργούσε τομή με την ιστορική πολιτική των ΗΠΑ και θα αντέβαινε στη θέση του ΟΗΕ, για τον οποίο το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την οποία διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους, πρέπει να διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις.
Σύμβολο
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού αναμένεται συνεπώς να επαναλάβουν τη δέσμεσυή τους υπέρ μιας λύσης με διαπραγματεύσεις και να υπενθυμίσουν στο τελικό ανακοινωθέν τους τα διεθνή κείμενα αναφοράς σχετικά με τη σύγκρουση, ιδιαίτερα αυτά του ΟΗΕ --χωρίς πάντως να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες ή να καθορίσουν υπερβολικά συγκεκριμένες παραμέτρους της λύσης. «Αν το κάνουμε αυτό, μπαίνουμε σε μια ζώνη αναταράξεων», παραδέχεται ένας γάλλος διπλωμάτης.
Διότι η διεθνής κοινότητα, ακόμη κι αν επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για τα δύο κράτη, δεν είναι εντούτοις ενωμένη. Στους κόλπους της ΕΕ ή των αραβικών χωρών, ορισμένες χώρες έχουν άλλες προτεραιότητες ή δεν θέλουν να αποξενωθουν από τη μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ.
«Μας φαίνεται σημαντικό το γεγονός ότι μέσα στο σημερινό πλαίσιο, 70 χώρες επαναλαμβάνουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή. Είναι τόσο απλό, δεν είναι κάτι περισσότερο», συνοψίζει ο γάλλος διπλωμάτης.
Πολλές διπλωματικές πηγές έχουν έτσι αποκλείσει το ενδεχόμενο τα συμπεράσματα του Παρισιού να περιληφθουν σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο είχε εκφράσει την ανησυχία του το Ισραήλ.
Η διάσκεψη αυτή «δεν θα έχει καμιά συνέπεια», εκτιμά ο Νέιθαν Τραλ, ειδικός για την περιοχή στους κόλπους της μκο International Crisis Group. «Αν δεν υπάρχουν συνέπειες, αν επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια σκηνοθεσία», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη του γι'' αυτό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ