Συνάντηση μίας ώρας είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, λίγο πριν την έναρξη του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη για τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης του είπε ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του τυγχάνουν πάρα πολύ θερμής αποδοχής από τους Έλληνες και απολαμβάνει εμπιστοσύνης, όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς του, αλλά και του περιεχομένου που δίνει στον πατριαρχικό του ρόλο.
Ο Πατριάρχης τον χαρακτήρισε «παλιό φίλο» και είπε πως είναι χαρά του όταν τον συναντά, είτε στην Αθήνα, είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε ενημέρωση για το θέμα που έχει προκύψει με την Εκκλησία των Σκοπίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης του είπε πως το αίτημά τους εξετάζεται θετικά.
Στη συνάντηση, τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν η Ιόλη Καλαβρέζου, μέλος της επιτροπής Διαλόγου και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Ποταμιού Οντίν Λιναρδάτου.
Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Ο Πατριάρχης είναι μια πολύ σπουδαία προσωπικότητα, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά νιώθω πολύ μεγάλη χαρά όταν μπορώ και τον συναντώ και συζητώ μαζί του με εκπλήσσει για τη δυνατότητά του να παρακολουθεί τόσο διαφορετικά θέματα και να έχει άποψη.
Στηρίζουμε βέβαια τις προσπάθειες που κάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, στηρίζουμε και τον ευχαριστήσαμε για την προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει η εκκλησία των Σκοπίων στην κανονικότητα. Να φύγει άλλο ένα αγκάθι από τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας».
Μετά τη συνάντησή τους, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν καλεσμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα: «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του». Η συνεδρίαση έγινε σε αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης.
Το διήμερο συμπόσιο θα εξετάσει και τις συνέπειες της αναγκαστικής μετανάστευσης υπό το πρίσμα της φιλοξενίας που η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδος προσφέρουν και στους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Στο Συμπόσιο συμμετέχουν πάνω από 200 διακεκριμένοι εκπρόσωποι από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και της θρησκείας.