Στο κτίριο Κεράνη βρέθηκε σήμερα η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, 'Ανκι Μπρόκερς-Κνολ, για να συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.
«Θέσαμε τη βάση για ένα κοινό σχέδιο για τη λειτουργία δύο δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αθήνα και την ανάπτυξη προγράμματος για την κηδεμονία ανηλίκων», επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την ομόλογό του συμφώνησαν «ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο ΙΙΙ, καθώς το ισχύον έχει αποδειχθεί ανεπαρκές. Οι χώρες μας εργάζονται για την επίτευξη δίκαιων και βιώσιμων λύσεων που θα είναι κοινές και ευρωπαϊκές». Επίσης, συμφώνησαν «στην ανάγκη πρόληψης των πρωτογενών ροών ως μέσου μείωσης και των δευτερευόντων, για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας, για την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών και για την ενίσχυση της ικανότητάς μας να επιστρέφουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού».
Η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας από την πλευρά της τόνισε ότι «με την επίσκεψή μου αυτή στην Αθήνα θέλησα να επισκεφτώ προσωπικά μία από τις στέγες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που έχουμε δημιουργήσει από κοινού μέσω του προγράμματος για την ενίσχυση της υποδοχής και της κηδεμονίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία αυτών των δομών μπορέσαμε να προσφέρουμε στους ανήλικους πρόσφυγες ένα ασφαλές σπίτι. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της εντατικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ολλανδίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «για το λόγο αυτό, επιβεβαίωσα εκ νέου την ετοιμότητα των ολλανδικών μεταναστευτικών υπηρεσιών να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Έλληνες εταίρους τους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».
Η κ. Μπρόκερς-Κνολ επισήμανε, επιπλέον, στον Έλληνα υπουργό «ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων», αλλά και την ανάγκη «για καλύτερα αποτελέσματα στις επιστροφές».
Η Ολλανδή υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «λυπούμαστε και οι δύο για την έλλειψη προόδου στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών και ναι, πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις διαφορές. Δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ της αντιμετώπισης των πρωτογενών αφίξεων έναντι των δευτερευόντων, της αλληλεγγύης έναντι της ευθύνης, της αποτελεσματικότητας έναντι του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτές είναι όλες οι πτυχές που πρέπει να αποτελούν μέρος της κοινής και ολοκληρωμένης προσέγγισής μας».