Συνεχίστηκε και χθες η σταδιακή απόσυρση τουρκικών πλοίων από την ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, ωστόσο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε ετοιμότητα δεδομένου ότι η διάρκεια της ΝAVΤΕΧ είναι έως και την προσεχή Κυριακή 2 Αυγούστου.
Για “μικρή παύση στην ένταση της Αν.Μεσογείου” είχε κάνει λόγο και χθεσινό άρθρο στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, μιλώντας για περιορισμένης διάρκειας ανάπαυλα και υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν δίνει χρόνο στην γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ για να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στην περιοχή πάντως παραμένουν σε ετοιμότητα μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί μέχρι τις 1 Αυγούστου, δηλαδή κατά πόσο το Oruc Reis θα αποπλεύσει από την Αττάλεια για να ξεκινήσει σεισμικες έρευνες.
Θυμίζουμε ότι προχθες η τουρκική πρεσβεία της Ουάσινγκτον κατέβασε το tweet που η ίδια είχε ανεβάσει λίγες ώρες νωρίτερα, αναφέροντας ότι το Oruc Reis ξεκινά σεισμογραφικές έρευνες.
Τελικά η πρεσβεία διέγραψε το tweet και το αντικατέστησε με άλλο που αναφέρεται στην αναγγελία της ένραξης ερευνών από τις 21 Ιουλίου. Η ανάρτηση του αρχικού tweet είχε προκαλέσει προβληματισμό για το αν ισχύει ή όχι και σε πιο βαθμό η εικόνα αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.
Στο νέο tweet η τουρκική πρεσβεία αναφέρει ότι "το τουρκικό ερευνητικό / ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο αρχικό,εκείνο που διεγράφη, αναφέρονταν ότι «το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για το γεγονός ότι η «Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».
The Turkish research/survey vessel #OruçReis declared its seismic survey on July 21, 2020, in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/6gm32JnbXT
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020
Τις πρώτες εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης είχαν μεταφέρει αργά το απόγευμα του Σαββάτου πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για αμοιβαία απόσυρση αριθμού πολεμικών πλοίων των δύο χωρών από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται ανεπτυγμένα τις τελευταίες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι η NAVTEX έχει ισχύ έως τις 2 Αυγούστου, οι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια, όπου και είναι αγκυροβολημένο το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis. «Μετακινήθηκαν κάποιες τουρκικές μονάδες, αξιολογούμε την κατάσταση, υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η NAVTEX είναι ακόμη σε ισχύ», ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες στρατιωτικές πηγές.
"Βγείτε στο πεδίο ή ελάτε για διαπραγμάτευση"
Νωρίτερα χθες ο Τ. Ερντογάν είχε επαναλάβει τις απειλές προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «βγείτε στο πεδίο, διαφορετικά αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».
«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα. Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε ο Τ. Ερντογάν.
Νωρίτερα είχε επαναλάβει την γνωστή τουρκική ρητορική ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος, τους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».
Στην ίδια πάντα λογική, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε».