Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Αλβανίας - Πέρασαν στην Ελλάδα οι φλόγες

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Αλβανίας - Πέρασαν στην Ελλάδα οι φλόγες

Δύο πυρκαγιές που μπήκαν στην χώρα μας από την Αλβανία, αντιμετωπίζουν δυνάμεις πυρόσβεσης στη Θεσπρωτία.

Η πρώτη πυρκαγιά πέρασε σε ελληνικό έδαφος στις 14.20 στην περιοχή Παλαμπάς, όπου καίει χαμηλή αραιή βλάστηση και αντιμετωπίζεται από 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η δεύτερη πυρκαγιά, ο οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την πρώτη, είναι στην περιοχή Λημέρι, καίει χαμηλή πυκνή βλάστηση και μπήκε σε ελληνικό έδαφος στις 17.50 το απόγευμα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Στο Λημέρι επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πυκνής βλάστησης κλήθηκε και ένα χωματουργικό μηχάνημα που ανοίγει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας.

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Αλβανίας

Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές πλησίον ελληνικών μειονοτικών χωριών των δήμων Δρόπολης και Φοινίκης στην Αλβανία. Οι άνεμοι που εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες συνέβαλαν στην αναζωπύρωση εστιών φωτιάς στην Κάτω Δρόπολη απειλώντας τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες. Σε κίνδυνο βρέθηκαν οι ιεροί ναοί των δύο χωριών.

Σε επιφυλακή βρίσκονται επίγειες δυνάμεις και ένα όχημα της αλβανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, σε κίνδυνο βρίσκεται και το χωριό Δρόβιανη στο Δήμο Φοινίκης. Η πυρκαγιά καίει τα πάντα στα όρια των κατοικιών του χωριού ενώ κατευθύνεται -μέσω δασικής περιοχής- προς τα χωριά Βουλιαράτες, Βόδριστα και Κρά, που ανήκουν στο Δήμο Δρόπολης. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (δυτικά της Κακαβιάς).

Σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, περιλαμβάνονται δύο σπίτια, ένας παλιός ναός και μια αποθήκη στο χωριό Γράψη της Κάτω Δρόπολης. Στο ίδιο χωριό κινδύνεψε σοβαρά η ζωή τριών ηλικιωμένων. Μερικά άλλα εκκλησάκια χτισμένα κατά παράδοση έξω από τα χωριά, καταστράφηκαν ενώ κινδύνεψαν δέκα άλλα χωριά στους δύο δήμους.

Σημαντικότατη είναι ωστόσο η οικολογική καταστροφή καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, βοσκοτόπια και εκτάσεις με χαμόδεντρα.

Οι δήμαρχοι των ελληνικών μειονοτικών δήμων εκτιμούν πως οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών.

Για τρεις ημέρες οι κάτοικοι και το Πυροσβεστικό Σώμα δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ το πρωί αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στις περιοχές που είναι τα χωριά Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη Δρόβιανη, και Φρουστάνη.

«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Δυστυχώς, όπως είπε ο υπουργός, η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται «κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά τα χωριά».

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ και σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα Canadair που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη.

«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της μειονότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Τόσκας.

Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου Sooc