Με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η διεθνής κοινότητα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα στο Μαρόκο, οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Kλίμα και θα ολοκληρωθούν στις 18 Νοεμβρίου.
Έχοντας ήδη τεθεί σε εφαρμογή (4/11) η Συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση, οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην 22η Διάσκεψη των Μερών (COP22), καλούνται να περάσουν από το στάδιο της δέσμευσης, στο στάδιο της εφαρμογής, ώστε να μπει φρένο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας, έως τα τέλη του 21ου αιώνα.
Η διεθνής κοινότητα καλείται να ορίσει με σαφήνεια τα βήματα που θα ακολουθήσει, προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τους 2 °C. Συνεπώς, τα 195 κράτη που υπέγραψαν πέρυσι τον Δεκέμβριο τη Συμφωνία του Παρισιού, καλούνται τώρα να την καταστήσουν εφικτή και βιώσιμη, συγκροτώντας ένα διεθνές και εφαρμόσιμο σχέδιο δράσης.
«Ώρα για δράση», λοιπόν. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό ενεργειακό και καταναλωτικό μοντέλο, μία νέα επιχειρηματική και επενδυτική συμπεριφορά που θα συνηγορεί υπέρ του βασικού στόχου, που είναι η ανάσχεση της παγκόσμιας υπεθέρμανσης και της κλιματικής απορρύθμισης. Και βέβαια, με μείωση της εκπομπής ρύπων, με συγκεκριμένους τρόπους καταγραφής, ώστε να ελέγχεται η κάθε χώρα, εάν υλοποιεί ή όχι τη δέσμευσή της για τον περιορισμό τους.
Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η ενίσχυση των καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με παράλληλο περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, που συνεπάγεται η σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το αέριο. Αναγκαία κρίνεται και η διεθνής συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και καινοτομίας, αλλά και η αυξημένη βοήθεια στις φτωχότερες χώρες που πλήττονται άμεσα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε τη Συνθήκη του Παρισιού και κύρωσε τη Σύμβαση σε επίπεδο Κοινοβουλίου, και σε επίπεδο ΕΕ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η περιβαλλοντική συνιστώσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δίκαιης ανάπτυξης. Η επιλογή αυτή, πέρα από τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε όλα τα ανώτατα επίπεδα αποφάσεων τηςCOP22, μας ενισχύει σε θέματα περιβαλλοντικής διπλωματίας, αλλά και γενικότερα, ως εκφραστή της περιβαλλοντικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Στο Μαρακές η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις της COP22, διά των εκπροσώπων της, κ. Π. Σαρρή, Πρέσβη της χώρας μας στο Μαρόκο, κ. Κ. Ψύχα, Τμηματάρχη του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Δ. Νιαβή, Χημικό Μηχανικό του ιδίου Τμήματος και τον κ. Ι. Ζιώμα, Σύμβουλο Καθηγητή Ε.Μ.Π.
Λόγω των πολύ πρόσφατων κυβερνητικών αλλαγών και των πυκνών υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατό να μεταβεί αυτοπροσώπως ο νέος Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έχει δώσει σαφείς οδηγίες, πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις, που θα λάβει η Ελληνική αντιπροσωπεία στις εν λόγω διαπραγματεύσεις.
Μεταξύ άλλων, η χώρα μας υποστηρίζει ότι η συμφωνία του Παρισιού, πρέπει να αναπτυχθεί και εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας, σύμφωνα με την εφαρμογή της «Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών.