Σε μια αυστηρή διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική παραβατικότητα ευελπιστεί η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κάνει σαφές ότι θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων μετά και την έξοδο του Oruc Reis και την πλεύση του πλησιόν ελληνικών νησιών.
Κρίσιμη θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο γάλλος πρόεδρος Εμ.Μακρόν, ενώ αναφορικά με το Βερολίνο, είναι πολύ πιθανή μια ακόμη πρωτοβουλία από πλευράς Μέρκελ. Στο κεφάλαιο πάντως των κυρώσεων, δεν διαφαίνεται κλίμα ότι υπάρχει περίπτωση να ληφθεί σχετική απόφαση. Επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην αυριανή σύνοδο.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, “μπορεί η Γερμανία να είναι ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση”. Το Βερολίνο ζητά αποκλιμάκωση και διάλογο, θέση για την οποία προιδέασε και χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το Βερολίνο πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες είτε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, που αυτή την φορά όμως θα συνοδεύεται από παροχή εγγυήσεων εκ μέρους Άγκυρας, είτε να ηγηθεί, όπως πρέπει, της ΕΕ, προς την κατεύθυνση τιμωρίας της Άγκυρας.
Κατά την αυριανή σύνοδο αναμένεται να φανεί και η γαλλική στάση, καθώς η τουρκική επιθετικότητα διακυβεύει τα συμφέροντα του Παρισιού. Και το συμφέρον των Γάλλων ήταν και παραμένει να ανασχέσουν την τουρκική όρεξη για παρεμβάσεις στην Μεσόγειο.
Ο ελληνικός διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά πριν από την Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα από την συνεδρίαση το μεσημέρι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο οποίο μετέχουν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες. Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί από ελληνικής πλευράς τόσο στην συνεδρίαση του ΕΛΚ, όσο και Συνοδο Κορυφής, παρ’ ότι αυτό προγραμματίζευαι να συζητηθεί κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου.
«Ξεκινάμε σήμερα έρευνες», λέει η Άγκυρα
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία του Oruc Reis το οποίο από χθες το πρωί βρισκόταν περίπου 35 μίλια νότια του Καστελόριζου.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προσπάθησε χτες να εμφανίσει την Ελλάδα ως τον παράγοντα που προκαλεί την ένταση, διαμαρτυρώμενη σε «ενημερωτικό σημείωμα» που εξέδωσε, μεταξύ άλλων, για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις και επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.