Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό μέτρο που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες των «27» κρατών-μελών της ΕΕ μετά τη «κρατική αεροπειρατεία» που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρ. Προτάσεβιτς.
Παράλληλα, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται προσχέδιο απόφασης, αναφέρει πως οι ηγέτες των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.
Μάλιστα, οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν στην επιβολή κυρώσεων στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.
Την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της χώρας της ανατολικής Ευρώπης, επισημαίνοντας πως ότι ανάλογες πρακτικές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθεί μία σειρά από θέματα που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και για το περιστατικό της εκτροπής τις πτήσεις της Ryanair από την Αθήνα στο βίλνιους, σημειώνοντας ότι «είναι μία πράξη που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν οι πρώτες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Λευκορωσία, ενώ επί τάπητος θα βρεθεί και η στρατηγική πολιτική της ΕΕ σε σχέση με την Ρωσία.
Παράλληλα, θα εξεταστούν και οι σχέσεις της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η επικείμενη θεσμική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, στα μέσα Ιουνίου.
Σχέδιο παράκαμψης του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας εξετάζει το Eurocontrol
Σχέδιο για την παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, για όσες αεροπορικές εταιρείες το επιθυμούν, επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι διπλωματικές αντιδράσεις και το καθεστώς Λουκασένκο απαγορεύει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων που τις χαρακτηρίζει «παράνομες».
Έτοιμο να διακόψει τις απευθείας πτήσεις με τη Λευκορωσία εμφανίζεται και το Κιέβο, ενώ διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Μίνσκ και Ρίγα καθώς οι κυβερνήσεις και των δυο χωρών απελαύνουν εκατέρωθεν τους πρεσβευτές και όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους.
Όπως μεταδίδει το Reuters η Λευκορωσία απέλασε σήμερα τον πρεσβευτή της Λετονίας στο Μινσκ και όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας εκτός από ένα μέλος του προσωπικού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λευκορωσίας Belta, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε λίγη ώρα αργότερα η Λετονία.