Στη διαπίστωση ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητες κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων κατέληξαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. -πλην Βρετανίας- στη συζήτηση που είχαν σήμερα το πρωί για το Brexit.
Ωστόσο, οι «27» κάλεσαν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Michel Barnier να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων μετά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα επανεξεταστεί το ζήτημα, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.
Από την πλευρά της, η Theresa May δήλωσε σήμερα πως είπε στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ένωση σε ό,τι αφορά το Brexit και ότι οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το τωρινό σχέδιο προϋπολογισμού.
Ερωτηθείσα εάν είπε στους άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου πως είναι έτοιμη να αυξήσει την οικονομική προσφορά της Βρετανίας, η May δήλωσε στους δημοσιογράφους πως επανέλαβε τα σημεία της ομιλίας της στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα και πρόσθεσε πως ο «πλήρης και τελικός» λογαριασμός του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα περιλαμβάνει «την μελλοντική σχέση».
«Η πλήρης και τελική διευθέτηση θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία που θα έχουμε σε σχέση με την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε η May σχετικά με το πλέον ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων του Brexit.
Δίνουν «ανάσα» στη May
Πάντως, αν και η πιστοποίηση ότι υπάρχει «επαρκής πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο αναβλήθηκε για τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις που έκαναν αρκετοί αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών της Ε.Ε. αποτύπωσαν μια αλλαγή τόνου απέναντι στη Βρετανία και προσωπικά την May -ενώ και η ίδια έδωσε αυτή την εβδομάδα διαβεβαιώσεις όσον αφορά το μέλλον των δύο περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.
Την αρχή έκανε η Angela Merkel, η οποία δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τα μεσάνυχτα: «Από την πλευρά μου, δεν βλέπω κανένα απολύτως σημάδι ότι δεν θα επιτύχουμε στις διαπραγματεύσεις». Εμφανίστηκε δε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει τελικώς μια καλή συμφωνία.
«Αντίθετα με αυτά που γράφονται καμιά φορά στον βρετανικό Τύπο, η διαδικασία προχωρεί βήμα-βήμα», σχολίασε η Merkel. «Το αν θα παραταθεί για άλλες δύο ή τρεις εβδομάδες δεν μας εμποδίζει να εργασθούμε σκληρά για να φθάσουμε στη δεύτερη φάση», δηλαδή τις συνομιλίες επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.
«Θα εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο θαύμα» για την απεμπλοκή τους, δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Είναι βεβαίως γεγονός ότι οι «27» δεν θα ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες το Λονδίνο θέλει να επισπεύσει. Όμως, αναμένεται να προτείνουν την έναρξη εσωτερικών «προπαρασκευαστικών συνομιλιών» γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και μία μεταβατική φάση μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019 -κάτι που επίσης ζητά η May- σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Η Theresa May «ελπίζει ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε νέες αποφάσεις, αλλά δεν έκανε νέες προτάσεις. Άλλωστε δεν το περίμενα. Αυτό θα γίνει πιο συγκεκριμένο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή σύνοδο του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, ενώ η λιθουανή ομόλογός του, Dalia Grybauskaite, ζήτησε να γίνουν «πραγματικές διαπραγματεύσεις και όχι ρητορική στα μέσα ενημέρωσης».
Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση.
Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επί των τριών αυτών φακέλων δεν είναι ικανοποιητική και σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων, βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC