Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, το «Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Έμφυλης Βίας στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας, (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες θύματα βίας, την αστυνομία, τις εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, την ιατροδικαστική υπηρεσία και τις κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου για την επανεμφάνιση κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για τη συντονισμένη, αποτελεσματική και άμεση προστασία τους.
Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στους Δήμους Περιστερίου, Καβάλας και Ηρακλείου Κρήτης. Οι επαγγελματίες θα εκπαιδευτούν στη χρήση του, ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί εκπαίδευση εκπροσώπων των υπηρεσιών που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συνδρομή της βρετανικής πρεσβείας.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα της το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης και χτίζουμε ένα τείχος προστασίας απέναντι στην κακοποίηση, ένα τείχος που γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο ψηλό».
«Θέλουμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να εξασφαλίσουμε σε όλες τις γυναίκες ένα περιβάλλον ασφαλές και απαλλαγμένο από τον φόβο και την κακοποίηση», τόνισε η κ. Συρεγγέλα και συμπλήρωσε: «Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να νικήσουμε τη βία και να δώσουμε ένα τέλος στις νοοτροπίες που επιτρέπουν κακοποιητικές συμπεριφορές, δημιουργώντας έτσι μία καλύτερη κοινωνία, με σεβασμό από όλους προς όλους».