Στην πορεία της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ αναφέρεται εκτενές άρθρο της Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ είναι μακρύς» με αφορμή την περιοδεία της Άνγκελα Μέρκελ στην περιοχή.
Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κρύο ντους που προσέφερε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι εμφανίστηκε ξεκάθαρη: Υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσει η Σερβία και ολόκληρη η περιοχή» (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο) έως ότου όλοι μπορέσουν να ενταχθούν στην ΕΕ, είπε η Καγκελάριος,
Ωστόσο η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι σημειώνεται πρόοδος στην Οικονομία μεταξύ Σερβίας και Γερμανία καθώς πλέον εργάζονται περισσότεροι από 72.000 Σέρβοι σε παραρτήματα γερμανικών επιχειρήσεων.
Όμως, στον πολιτικό «στίβο» ο πρόεδρος της Σερβίας Βούσιτς παραδέχτηκε ότι στα ζητήματα Κράτους Δικαίου «υπάρχει μεγάλη απόσταση από το ιδανικό».
Για αυτό το λόγο, η Καγκελάριος κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας να υπάρξει πρόοδος «ως προς το Κράτος Δικαίου, την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό της Κοινωνίας των Πολιτών».
Ο Βούσιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία θα επεξεργαστεί την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συνεχιστούν οι στάσιμες ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Η Μέρκελ τόνισε ότι το τελευταίο βήμα πριν από την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ θα πρέπει να είναι η αναγνώριση της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους από το Βελιγράδι «ούτως ώστε τα σημερινά μέλη της ΕΕ να πουν ένα τρόπος του λέγειν "Ναι" στην ενταξιακή διαδικασία».
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, άλλες χώρες της περιοχής θα ήταν ευτυχείς, εάν η ΕΕ αποφάσιζε ενταξιακές συνομιλίες μαζί τους. Στην περίπτωση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας η ΕΕ απέρριψε τελευταία φορά τον Ιούνιο αυτό το ενδεχόμενο. Είναι κυρίως η Βουλγαρία που εμποδίζει την έναρξη των συνομιλιών λόγω μίας διαφωνίας ως προς τη γλώσσα και την ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο ενθουσιασμός για νέα μέλη της ΕΕ έχει παγώσει σε πολλές χώρες της ΕΕ λόγω της έλλειψης μεταρρυθμίσεων και στα Δυτικά Βαλκάνια λόγω της μακράς αναμονής για ένταξη στην Ένωση. Κυρίως η Γαλλία και η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα δύσπιστες ως προς την αποδοχή περαιτέρω μελών στην ΕΕ. Στη Σερβία ο Βούτσιτς ακολουθεί μία τριπλή πολιτική, διατηρώντας μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα καλλιεργώντας στενές σχέσεις με την Ρωσία ή την Κίνα. Και η Αλβανία, ο δεύτερος σταθμός της Μέρκελ, διατηρεί υπό τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ολοένα και πιο στενές σχέσεις με την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα.
Η Μέρκελ συναντήθηκε επίσης στα Τίρανα με τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσόβου. Δεν έγινε καταρχήν τίποτα γνωστό για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών.