Για ένα πανίσχυρο συνδικάτο στη ΔΕΗ, ένα υψηλό μισθολογικό κόστος και πελατειακές σχέσεις ετών που σε άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά για τις τράπεζες και την παροχή δανείων κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Δράσης, Τάσος Αβραντίνης σχολιάζοντας τη χθεσινή έκθεση της McKinsey.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Yπενθυμίζω ότι η ΔΕΗ έχει προσλάβει τη McKinsey ως σύμβουλο για την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου εξυγίανσης. Η διαπίστωση της εγνωσμένου κύρους McKinsey είναι, ότι προϋπόθεση της βιωσιμότητας της ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της.
Μια από τις βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας της ΔΕΗ, άμεσα συναρτώμενη με το πανίσχυρο συνδικάτο και τις πελατειακές σχέσεις που έχει αυτό αναπτύξει δεκαετίες τώρα με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του σχεδόν, είναι το ύψος της μισθοδοσίας.
Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία της επιχείρησης, το 2017 το κόστος μισθοδοσίας άγγιξε τα 892 εκατ. ευρώ. Ο μέσος μηνιαίος μισθός της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4.241,5 ευρώ. Το υψηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική είναι βέβαιη συνταγή χρεοκοπίας.
Απορώ με τις τράπεζες που έχουν δανείσει την επιχείρηση πώς ανέχονται κάτι τέτοιο, όταν σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εξυγίανσης επιχείρησης θα έθεταν ως πρώτο όρο της οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης τον περιορισμό του μισθοδοτικού κόστους.
Προφανώς το συνδικάτο είναι τόσο ισχυρό και με τόσο μεγάλες κομματικές διασυνδέσεις που ακόμα και οι τράπεζες δεν αγγίζουν τη μισθοδοσία και ψάχνουν να βελτιώσουν τη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης με αύξηση των τιμολογίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
H ανάρτηση του Τ. Αρβαντίνη στο Facebook: