Τ. Νίκολιτς: Η Σερβία είναι παράδειγμα καλού γείτονα

Τ. Νίκολιτς: Η Σερβία είναι παράδειγμα καλού γείτονα

Με το μήνυμα ότι «η Σερβία είναι παράδειγμα καλού γείτονα» και την ευχή προς όλες τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης «να επιτύχουν τη σταθερότητα που έχει επιτύχει η Σερβία» μετέβη ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Ζάγκρεμπ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι. 

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς επισκέπτεται για δεύτερη φορά το Ζάγκρεμπ από τότε που εξελέγη πρόεδρος τη Σερβίας το 2012. Η πρώτη φορά που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Κροατίας ήταν το 2013 για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις με αφορμή την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Θα πω ότι η Σερβία είναι παράδειγμα καλού γείτονα και ότι εύχομαι στις άλλες χώρες τη σταθερότητα που πέτυχε μόνη της τα τελευταία τρία χρόνια. Τη συμπεριφορά μας δεν επηρεάζουν σποραδικές προσβολές, ταπεινώσεις και σχεδόν απειλητικές δηλώσεις ορισμένων από την περιοχή» ανέφερε ο κ. Νίκολιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Από το προεδρικό γραφείο της Σερβίας αναφέρθηκε ότι δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση του Τόμισλαβ Νίκολιτς με την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα στο περιθώριο της Συνόδου της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι.

Η συνάντηση των αρχηγών κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι, πρωτοβουλίας της Κροατίας και της Σλοβενίας. Οι πρόεδροι των δύο χωρών και οικοδεσπότες της συνάντησης, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και Μπόρουτ Πάχορ προσδοκούν στη Σύνοδο Κορυφής να εκφραστεί η στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και στη σταθεροποίηση και διευθέτηση των σχέσεών τους.

Η Σύνοδος αποτελεί επίσης ευκαιρία να εξεταστούν οι προκλήσεις ασφαλείας, οι τρομοκρατικές απειλές και η ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και να εκφραστεί αποφασιστικότητα και αντίθεση σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Στη Σύνοδο Κορυφής παίρνουν μέρος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ