Τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 5 χώρες σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 τέτοια κρούσματα, έχουν θέσει τις υγειονομικές αρχές σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους γονείς ότι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό των προειδοποιητικών συμπτωμάτων.
Επειδή το ήπαρ είναι το βιοχημικό «εργοστάσιο» του οργανισμού, οποιαδήποτε βλάβη πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα, γιατί αν τα παιδιά -λόγω και των εορταστικών ημερών- συνεχίσουν ξέγνοιαστα το πρόγραμμα τους με παιχνίδι και αθλητισμό, όπως τρέξιμο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση και οποιαδήποτε έντονη αθλητική δραστηριότητα, η κατάσταση της υγείας τους θα επιβαρυνθεί.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ για δύο λόγους, αφενός ακόμα δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει ποιο είναι το γενεσιουργό αίτιο της οξείας ηπατίτιδας και αφετέρου, έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον σε τρία παιδιά ή ηπατική ανεπάρκεια που προκλήθηκε ήταν τέτοιας έκτασης που απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος. Το ήπαρ είναι δυσεύρετο μόσχευμα και ειδικά το ήπαρ για μεταμόσχευση σε παιδιατρικούς ασθενείς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί -σαν μόσχευμα- οπότε πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια τέτοια εξέλιξη.
Τα 7 προειδοποιητικά συμπτώματα (κυρίως του γαστρεντερολογικού συστήματος) που πρέπει να κινήσουν υποψίες στους γονείς ώστε να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή καταγράφει ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής ΕΚΠΑ Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, που διετέλεσε για πολλά χρόνια, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Τα παιδιά παρουσιάζουν ναυτία, εμετούς, πόνο στην κοιλιά, ίκτερο (που προκαλεί κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών), πυρετό, κνησμό (φαγούρα) στο σώμα και αλλαγή χρώματος στα ούρα και τα κόπρανα.
Σε όλα τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ, δεν ανιχνεύτηκε η παρουσία κανενός από τους 5 ιούς της ηπατίτιδας (Α, Β, C, D και Ε), ενώ δεν υπάρχει συσχέτιση με τα εμβόλια covid καθώς λόγω της ηλικίας των παιδιών στα περισσότερα περιστατικά (ηλικίας από 2 έως 5 ετών), ελάχιστα είχαν εμβολιαστεί.
Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο κανένας από τους λιλιπούτειους ασθενείς που παρουσίασε οξεία ηπατίτιδα δεν είχε εμβολιαστεί ενώ ούτε με το long covid σύνδρομο εντοπίστηκε καμία συσχέτιση, αφού ελάχιστα παιδιά, από αυτά που νόσησαν είχαν κολλήσει προηγουμένως κορονοϊό.
Επίσης αναζητήθηκε σαν αιτία η έκθεση σε κάποιο τοξική (χημικής προέλευσης) ουσία, αλλά καθώς τα περιστατικά παρουσιάζουν διασπορά σε αρκετές χώρες κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να έχει συμβεί.
Όλες οι υποψίες της επιστημονικής κοινότητας συνεπώς έπεσαν πάνω σε άλλους ιούς, πιθανότατα αδενοϊούς που προκάλεσαν την οξεία ηπατίτιδα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να επισημαίνει ότι τα μικρά παιδιά ηλικίας 2-3 ετών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία κι έζησαν μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, με τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ, δεν ήρθαν σε επαφή με άλλους συνομήλικούς τους, δεν νόσησαν από ιώσεις όπως συμβαίνει συνήθως στα μικρά παιδιά, με συνέπεια να παρουσιάζουν ένα «παρθένο» υπόστρωμα για κοινά παθογόνα.
Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα μας, τις συνήθειες μας και την ρουτίνα μας. «Και τα χρωστούμενα θα έρθουν μαζεμένα» προβλέπει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.