Τα… απόνερα των Χριστουγέννων ανησυχούν τους ειδικούς - Αποφάσεις μετά την Πρωτοχρονιά

Τα… απόνερα των Χριστουγέννων ανησυχούν τους ειδικούς - Αποφάσεις μετά την Πρωτοχρονιά

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων μετατίθενται μετά την Πρωτοχρονιά, και συγκεκριμένα για την προσεχή Δευτέρα, με επικρατέστερες ημερομηνίες τις 8 ή τις 11 Ιανουαρίου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την επέκταση ή όχι του lockdown, το οποίο τυπικά λήγει στις 7 Ιανουαρίου, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ήδη προβληματισμένοι από την αύξηση των κρουσμάτων. 

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί από την χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων κι αναμένουν, ενόψει των εισηγήσεων της επόμενης εβδομάδας, τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών, ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος της κινητικότητας των Χριστουγέννων.

Σύψας: Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή

O Nίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τον κορoνοϊό τόνισε σήμερα, μιλώντας στο Mega, ότι «Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να είναι άνοση. Σε μια εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία. Οπουδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει έκρηξη. Εμείς θέλουμε να δράσουμε προκαταβολικά όπου χρειαστεί».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε: «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή».

Παγώνη: Τα πράγματα δεν πάνε καλά…

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αύξηση των κρουσμάτων μετά την χθεσινή ανακοίνωση των 1.047 νέων μολύνσεων και την επιστροφή σε τετραψήφιο αριθμό.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ διερωτήθηκε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά και στις 5 με 7 Ιανουαρίου που θα πρέπει να ληφθούν και αποφάσεις αν ανοίξουν τα σχολεία κι αν μειωθούν τα μέτρα, ξέρετε τι δυσκολίες θα υπάρχουν για να ληφθούν;».

Μιλώντας στο Open η κ. Παγώνη είπε πως είμαστε σε περίοδο εορτών και δεν θα πρέπει να είμαστε χαλαροί «γιατί ανεβαίνει τόσο γρήγορα ο αριθμός των κρουσμάτων που κανένας δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει».

Η κ. Παγώνη εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο καθυστέρησης του ανοίγματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος πει αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να γίνει, δεν είναι σοβαρός», τονίζοντας πως: «Φοβάμαι ότι θα έχει γίνει η ζημιά γιατί είδα πολύ κόσμο έξω όλες αυτές τις ημέρες. Και τα πρωινά που πηγαίνουμε στα νοσοκομεία κυκλοφορεί πολύς κόσμος, σαν να μην υπάρχει lockdown και αυτό φοβίζει».

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Πέτσας: Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, δήλωσε ο κ. Πέτσας. Και τόνισε ότι «αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών».

Τσακρής: Προς άνοιγμα σχολείων αν δεν υπάρξει ανατροπή

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής είπε πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης: «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή».

Λουκίδης: Να αποτυπωθεί πρώτα η διαδικασία των γιορτών

Ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε από την πλευρά του ότι «Θα πρέπει να αποτυπωθεί λίγο η διαδικασία των γιορτών όσον αφορά στην καταγραφή των περιστατικών και εφόσον μετά από 3 με 4 συνεχείς μέρες, καλό θα ήταν χωρίς το Σαββατοκύριακο που δεν γίνονται τόσα πολλά τεστ, δεν υπάρξει άνοδος τότε μπορεί να ληφθεί μια απόφαση».