«Ζητώ πραγματικά λίγη υπονομή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώ στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το κεντρικό μήνυμα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.
Το να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, θα ήταν ανεπίτρεπτο
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί της σταδιακής άρσης του lockdown, προϊδέασε πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγιση της: «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
«Υπάρχει ένας δρόμος μόνο, και αυτός είναι ο δρόμος της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ζωής των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει το άνοιγμα της οικονομίας. «Καθώς αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσαμε την ένταση, θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μία νέα έξαρση της πανδημίας» πρόσθεσε. Υπογράμμισε δε ότι «καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις θα είναι η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Θα κάνω το εμβόλιο πρώτος και δημόσια
Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα το κάνει πρώτος δημόσια, ο ίδιος και η οικογένειά του. «Ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε μαζί για να στείλουμε αυτό το μήνυμα της ενότητας του πολιτικού κόσμου σε ένα ζήτημα το οποίο είναι αμιγώς επιστημονικό» επισήμανε. Έδωσε μάλιστα κάποια στοιχεία για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: «Είναι μια περίπλοκη άσκηση αυτή. Ο εμβολιασμός θα γίνει με ραντεβού. Θα είναι διπλός. Θέλω να το τονίσω αυτό. Δηλαδή, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε όλοι μια φορά και μετά από ένα μήνα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε δεύτερη φορά. Άρα απαιτεί πολλή και σοβαρή τεχνοκρατική υποστήριξη όλη αυτή η προσπάθεια. Θα ξεκινήσουμε με τους πιο ευάλωτους και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια στην διάθεση μας θα εμβολιάσουμε -ελπίζουμε- το σύνολο ή τουλάχιστον, χρειαζόμαστε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί».
Αφηγήθηκε μάλιστα και μια προσωπική ιστορία για την μητέρα του. «Δεν το έχω ξαναπεί δημόσια. Η μητέρα μου ήταν θύμα πολιομυελίτιδας. Έμεινε σχεδόν παράλυτη. Έμεινε τρία χρόνια σε γύψο από χειρουργεία για να μπορέσουν να ανατάξουν την σπονδυλική της στήλη. Η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει πια ως ασθένεια. Και δεν υπάρχει επειδή βγήκε το εμβόλιο. Μην τα ξεχνάμε, λοιπόν, όλα αυτά για την τεράστια πρόοδο της ιατρικής. Κατά συνέπεια εμείς θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία. Η οποία θα πείσει πιστεύω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο», είπε ο πρωθυπουργός.
Σε εποχές κρίσης το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει. Η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά για την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων
Σε ερώτηση για το ρόλο του κράτους σε εποχές κρίσης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ασφαλώς πρέπει να παρεμβαίνει, όπως έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζόμενων κι επιχειρήσεων. «Σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης προφανώς το κράτος πρέπει να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς. Και πιστεύω ότι και εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στο ρόλο του κράτους και έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα από άλλες ιστορικές κρίσεις όπου το κράτος χρειάστηκε να παρέμβει για να αναπληρώσει ζήτηση, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Και αυτό κάναμε. Και το κάναμε με τόλμη, το κάναμε πάντα ρίχνοντας μια ματιά στη συνολική δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει -αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα το οποίο εγώ ακούω από την αγορά, αλλά νομίζω ότι καταγράφεται και αντικειμενικά- ότι ειδικά ως προς την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση αυτή έκανε πάρα πολλά. Και μακριά από εμένα οποιαδήποτε άποψη ότι όλα τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά και το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε την πρόβλεψη ότι «πολύ γρήγορα μετά την κρίση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και θα αυξηθεί απότομα».
Έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε 567υπόψιν
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, εξάλλου, να ευχαριστήσει εκ νέου ιατρούς και νοσηλευτές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλουν και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας λειτουργεί «στα κόκκινα», ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, τα νοσοκομεία μας, άντεξαν, αντέχουν και θα αντέξουν. Υπογράμμισε δε ότι «καθ’ όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, η χώρα προμηθεύτηκε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης». «Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου φροντίσαμε να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα υλικά, ώστε να εξοπλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 1230 κλίνες, όταν παραλάβαμε 567», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε πως τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα σε ό,τι αφορά στην τιθάσευση της επιδημιολογικής καμπύλης στην Θεσσαλονίκη είναι πλέον ορατά, καθώς, όπως γνωστοποίησε, για πρώτη φορά χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου τα εξιτήρια ξεπέρασαν τις εισαγωγές. «Μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάνεται είναι μία τραγωδία και κάθε ώρα και ημέρα καταβάλλονται προσπάθειες να σωθούν ανθρώπινες ζωές», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς σχετικώς, απήντησε ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει εισήγηση, από το Υπουργείο Υγείας, για περισσότερες επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως όταν χρειάζεται θα γίνονται και αεροδιακομίδες, όπως αυτές των τελευταίων 24ωρων. Ο ίδιος επανέλαβε πως είναι ανοιχτός στην καλόπιστη κριτική, υπενθύμισε, μάλιστα, πως έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι πιθανώς κάποια μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, μολονότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια εισήγηση, όπως είπε, επέκρινε, ωστόσο, τη στάση μέρους της αντιπολίτευσης.
Με ξεπερνά η στείρα αντιπολίτευση
«Η στείρα αντιπολίτευση, σαν να επιζητά την καταστροφή για να διεκδικήσει πολιτικό οξυγόνο, πραγματικά με ξεπερνά, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες». Κατήγορησε, μάλιστα, στελέχη της ότι διαστρέβλωνουν με χυδαίο τρόπο λεγόμενα στενών συνεργάτων του, ενώ στις επικρίσεις σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού, κάλεσε όλους όσοι ασπάζονται τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία να υποδείξουν τους τρόπους, με τους οποίους η κυβέρνηση θα αναπλήρωνε τα έσοδα από την τουριστική κίνηση.
Σε ερώτηση, δε, για την απροθυμία του κλάδου των εφοριακών να υπάρχει απογευματινή βάρδια από τις 15:00μμ έως τις 19:00μμ, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε: «Και στην κρατική μηχανή και στο Δημόσιο υπάρχουν δυο ταχύτητες. Υπάρχουν όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν υπερβάλει εαυτόν χωρίς να ζητήσουν τίποτα. Από αίσθηση καθήκοντος συστρατεύονται σε όλη αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας. Και υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, λυπάμαι που θα το πω, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καταβάλλουν την επιπρόσθετη προσπάθεια, να κάνουν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως το Κράτος έχει κάνει πολλά σε ό,τι αφορά στην οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και το προστατευτικό πλέγμα για τους εργαζομένους, που δεν μπορούν να εργαστούν ενόσω διαρκεί το lockdown. Σε ό,τι αφορά στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η οικονομική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές.
Αναφερόμενος στο αν για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε: «Υπάρχει μία θεωρία η οποία λέει ότι φταίει το άνοιγμα στον τουρισμό. Μα τότε γιατί πρώτον χώρες οι οποίες δεν άνοιξαν καθόλου στον τουρισμό, βρέθηκαν αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα και δεύτερον, γιατί το δεύτερο κύμα χτύπησε την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, όταν πια ουσιαστικά τουρισμό δεν είχαμε από τα τέλη Σεπτεμβρίου»;
Υπενθύμισε μάλιστα πως επί των ημερών του η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα QE (ποσοτικής χαλάρωσης) χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και έχει προλάβει, ήδη, να δανειστεί περί τα 16 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια . «'Αρα αυτό, που κάποιοι αποκαλούν «μαξιλάρι ΣΥΡΙΖΑ» δεν υπάρχει πλέον καθώς από τα διαθέσιμα τα μισά είναι δεσμευμένα και τα άλλα μισά έχουν αντληθεί στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, διευκρίνισε πως δεν τον προβληματίζει τόσο η αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του χρέους, καθώς, όπως σημείωσε, μετά την πανδημία θα υπάρξει απότομη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, προσθέτοντας πως σε όλες τις χώρες, που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό παρατηρείται αύξηση του εθνικού χρέους.
Αξίζει να επισημανθεί πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το Κέντρο Υγείας
στον Εύοσμο, καθώς και τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στη Πυλαία, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.