Η Deutsche Bank διαθέτει υπερβολικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, τους οποίους θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και κατά το ήμισυ και μάλιστα με τη χρήση σχετικά απλώς τεχνολογιών. Αυτό δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, John Cryan, μιλώντας στους Financial Times.
«Λειτουργούμε πολύ σε χειροκίνητη βάση, κάτι που μας καθιστά επιρρεπείς σε λάθη και αναποτελεσματικούς», σημείωσε ο Cryan, για να προσθέσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τόσο πολλούς ανθρώπους» μιας και, όπως διαπίστωσε, «ξοδεύουν μεγάλο μέρος της ώρας τους λειτουργώντας ως άβακες» (αριθμητικές μηχανές που εκτελούν τις στοιχειώδεις πράξεις).
«Έχουμε 97.000 υπαλλήλους. Οι περισσότερες ομοειδείς επιχειρήσεις έχουν περίπου τους μισούς», σημείωσε επίσης, προαναγγέλλοντας ότι οι 9.000 περικοπές που έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν θα είναι οι τελευταίες...
Βεβαίως, ο Cryan και η Deutsche Bank δεν αποτελούν εξαίρεση. Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το CNBC, ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μπορούν να αντικατασταθούν από ρομπότ ή αυτοματοποιημένους μηχανισμούς, που θα αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. «Η αντικατάσταση έχει ήδη αρχίσει να συντελείται», σχολίασε και ο Jeff Hesse, στέλεχος της PwC.
Από την πλευρά τους, ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg καλούν τους πολίτες και τους εργαζόμενους να μην πανικοβάλλονται από τις εξελίξεις αυτές. Ισχυρίζονται δε ότι οι φόβοι που εκφράζονται για τον ρόλο των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους, «υπερτιμούνται».
«Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να εργάζονται οι άνθρωποι, και πιθανότατα, οι ίδιοι οι άνθρωποι πρέπει να βρουν καινούριους τρόπους να περνούν τον χρόνο τους», είναι η θέση του Cryan στη συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με την «επανάσταση μέσα στην τεχνολογική επανάσταση» που έχει αρχίσει να συντελείται.
AP Photo