Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ξεκάθαρη πλέον αποκλιμάκωση, αλλά ο συναγερμός για τη δημόσια υγεία δε λέει να κοπάσει. Ήδη άλλες λοιμώδεις απειλές αναδύονται που (ενδέχεται και να) σχετίζονται στενά με την Covid πανδημία, όπως είναι τα περιστατικά της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, κυρίως νήπια δύο έως πέντε ετών, με κάποιους από τους μικρούς ασθενείς να παρουσιάζουν τέτοια επιδείνωση στην υγεία τους και τέτοιου βαθμού ηπατική ανεπάρκεια που να χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.
Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να περιοριστούν τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν μέσα στην πανδημία- καθώς αν επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι οφείλονται στον αδενοϊό 41 τότε αυτός είναι πιο μολυσματικός και από τον κορονοϊό - από τις επικρατούσες μεταλλάξεις, την μετάλλαξη όμικρον και την υποομάδα της Ο2.
Ο επίκουρος καθηγητής εκτιμά ότι στη χώρα μας θα υπάρξουν κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, ενώ σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις πέντε έως δέκα περιστατικών μπορεί να υπάρξει και σοβαρή επιδείνωση στην υγεία τους και να απαιτηθεί νοσηλεία.
Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα συνολικά υπάρχουνε λίγο λιγότερο από 2 εκατομμύρια ανήλικοι με τα παιδιά της ευάλωτης ηλικίας να είναι σαφώς ένας πολύ μικρότερος αριθμός.
Τα περιστατικά αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ειδικά τα παιδιά που είναι πολύ ευπαθή στον ένοχο αδενοϊό και στην εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στην πανδημία, με αποτέλεσμα να μην έχουν κολλήσει παιδικές λοιμώξεις οι οποίες είναι πολύ συνηθισμένες στην βρεφική και την νηπιακή ηλικία.
Έτσι λοιπόν παρουσιάζουν ένα παρθένο υπόστρωμα για λοιμώξεις με τον οργανισμό τους να αντιδρά διαφορετικά από ό,τι των παιδιών που από πολύ μικρά κόλλησαν γαστρεντερίτιδες, γρίπη, κρυολογήματα στον παιδικό σταθμό ή νόσησαν από τα μεγαλύτερα αδερφάκια τους που επέστρεψαν με κάποια ίωση από το σχολείο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι βλέπουμε μόνο την κορφή του παγόβουνου από τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου να θυμίζει ότι πολλές λοιμώξεις προκαλούν βλάβη στο ήπαρ και ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) καθώς το ήπαρ είναι ένα πολύ ζωτικό όργανο το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το βιοχημικό εργοστάσιο του οργανισμού μας εκεί όπου μεταβολίζονται πάρα πολλές ουσίες.
Το γεγονός ότι γεννήθηκαν παιδιά τα οποία μεγάλωσαν σε σπίτια με αντισηπτικά και μάσκες, δεν πήγαν παιδικό σταθμό, δεν ήρθαν σε επαφή με άλλα παιδιά, τα μεγαλύτερα αδερφάκια τους δεν πήγαιναν σχολείο αλλά έκαναν τηλεκπαίδευση και οι γονείς τους τα είχανε σε ένα εντελώς αποστειρωμένο περιβάλλον είναι κάτι που θα μας φέρει αντιμέτωπους τα προσεχή χρόνια με αρκετές επιπλοκές στην υγεία και αναδυόμενες απειλές που η ρίζα τους θα βρίσκεται πίσω στην πανδημία του κορονοϊού.
Παράλληλα αυτό το νέο φαινόμενο η νέα κορφή του παγόβουνου τον ηπατίτιδων στα παιδιά αποτελεί μία ακόμα υπενθύμιση πως δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό και πως η σκιά του στη ζωή μας θα είναι μακριά.
Είναι δε μία αφορμή να θυμηθούμε πως υπάρχουν αυτοάνοσες παθήσεις όπως είναι ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης τύπου 1- ο λεγόμενος νεανικός διαβήτης με τον οποίο το παιδί γεννιέται, για τον οποίο έχει διατυπωθεί από πολλούς επιστήμονες η άποψη ότι σχετίζεται με την «θεωρία της υγιεινής» δηλαδή με την ζωή σε σπίτια -αποστειρωμένα κουτάκια στην μεγαλούπολη μακριά από τη φύση.
Αν ο αστικός τρόπος ζωής άλλαξε τόσο την οικολογία του οργανισμού μας και του μικροβιώματος που να δικαιολογεί την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι μεγάλη διαφορά και πόσο σοβαρότατες επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει η πανδημία Covid που μας μετέφερε ταχύτατα σε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής με μία τελείως διαφορετική και πολύ πιο αποστειρωμένη καθημερινότητα.
Ακόμα και σήμερα που η ζωή έχει σχεδόν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και ελάχιστοι περιορισμοί πλέον υπάρχουν, οι άνθρωποι σπάνια δίνουν τα χέρια όταν χαιρετιούνται.
Όλοι οι ειδικοί της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συμφωνούν στο ότι δεν θα γυρίσουμε στην προ κορονοϊού κατάσταση, με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου να προσθέτει σε αυτό την δική της εκτίμηση πως τα χρωστούμενα της πανδημίας θα έρθουν και θα τα πληρώσουμε μαζεμένα.