Επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, τα περισσότερα εκ των οποίων μετέχουν στη ζώνη Σένγκεν, αναμένεται να ζητήσουν το κλείσιμο των συνόρων Σκοπίων - Ελλάδας στην άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης του Σαββάτου, στην οποία συμμετέχει και ο Nikola Poposki, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.
Η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Αυστρία ζήτησαν τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ στα Σκόπια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto.
«Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αμυνθεί από το νότο προς το παρόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισροή μεταναστών είναι συνεχής και υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στο έδαφος της Ένωσης, καθημερινά. Είναι προφανές ότι τα νότια σύνορα της Σένγκεν δεν προστατεύονται και εάν η Ελλάδα δεν αποδεχτεί καμία βοήθεια από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, τα Σκόπια και η Βουλγαρία είναι οι προφανείς λύσεις. Ελπίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, γιατί είναι απογοητευτικό ο καθένας να κάνει λόγο για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων, αλλά να παραμένει άπραγος. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο κ. Szijjarto.
Όσον αφορά τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει τα Σκόπια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί η χώρα με σεβασμό.
«Έχουμε ήδη βοηθήσει τα Σκόπια και η χώρα θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Τα Σκόπια έχουν κάνει πολλά για την προστασία της Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν είναι μέλος των δύο οργανισμών. Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα Σκόπια και η Ουγγαρία ήδη το έχει κάνει αυτό αναπτύσσοντας εκεί αστυνομικούς. Ωστόσο, θα μπορούσαμε επίσης να παρέχουμε υποστήριξη στις υποδομές και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών σας», πρόσθεσε ο κ. Szijjarto.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Johannes Hahn, δήλωσε πως για το θέμα απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση, καθώς μεμονωμένες αποφάσεις θα μπορούσαν να έχουν μια επίδραση ντόμινο.
«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου τα υποψήφια κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια να μετατραπούν σε πάρκινγκ για τους πρόσφυγες. Αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα δεν είναι μια λύση, αλλά δέσμευση για τις μελλοντικές ανάγκες. Η Σένγκεν είναι ένα σύμβολο της Ευρώπης και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να αποτύχει», υπογράμμισε ο κ. Hahn.
Διαβάστε ακόμα:
- Ν. Κοτζιάς: Απαντήσεις οφείλουν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή