Τακτικοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι μπαίνουν στο επίκεντρο της προτεραιότητας της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.
Κατά την ακρόασή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κ. Παπασπύρου μίλησε για την ανάγκη νομοθετικής θέσπισης ενός φορέα ο οποίος θα συντονίζει και θα εποπτεύει όλα τα ελεγκτικά σώματα, που, όπως είπε, λειτουργούν υποβοηθητικά στο έργο των εισαγγελέων και των ανακριτών και τα οποία θα πρέπει να απαρτίζονται από κατάλληλα άτομα, με ανάλογα προσόντα, που θα μπορούν να κάνουν τους ελέγχους.
Σύμφωνα με την κ. Παπασπύρου, διαπιστώνεται «βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης», ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η Γενική Επιθεώρηση δεν μπορεί να ανακατευτεί, αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερη και να παρακολουθεί την πορεία των υποθέσεων «για να μην φτάνουμε στο σημείο να χάνονται στη διαδρομή οι υποθέσεις και να παραγράφονται τα αδικήματα».
«Οι υπηρεσίες των δικαστηρίων αδρανούν. Αναγκάζομαι να ζητώ επανειλημμένα να μας ενημερώνουν, για να καταφέρνουμε να παρακολουθούμε την διαδικασία», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», που ξεκίνησε, όπως είπε, από τους οικονομικούς επιθεωρητές, συνεχίστηκε ο έλεγχος από άλλα ελεγκτικά σώματα, αλλά χάθηκε στη διαδρομή και έτσι ποτέ δεν βγήκε η τελική έκθεση γι' αυτό και παραγράφηκε.
«Πρέπει να πιέσω καταστάσεις για να ενημερωνόμαστε για τις υποθέσεις. Χρειάζεται να εποπτεύουμε τους ελέγχους και να ζητάμε να μαθαίνουμε για την πορεία τους και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ», τόνισε.
Ερωτώμενη σχετικά με τις ανώνυμες καταγγελίες από τις οποίες ξεκινάνε οι οικονομικοί έλεγχοι, η κ. Παπασπύρου παρέπεμψε στο ειδικό άρθρο σχετικού νόμου, που διασφαλίζει την ανωνυμία του καταγγέλλοντος.
«Ο έλεγχος είναι εφικτός, γίνεται όπως παλαιότερα ή υπάρχουν καινούργιοι παράμετροι, με δεδομένο τις τελευταίες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται με τα μνημόνια, όπου υπάρχει λιγότερο κοινωνικό κράτος, περιορισμοί στις προσλήψεις, ανασφάλεια στο χώρο του δημοσίου;» ρώτησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Παρά την οικονομική κρίση είναι εφικτός ο έλεγχος. Έστω και με λιγότερες πλέον παροχές και υλικοτεχνικό προσωπικό, πετυχαίνουμε πολλά πράγματα. Όποιος έρχεται σε εμάς θα δικαιωθεί, αν είναι τεκμηριωμένη η καταγγελία του», απάντησε η κ. Παπασπύρου.
Τέλος η κ. Παπασπύρου, εξέφρασε την διαφωνία της στην κατάργηση των προληπτικών ελέγχων, τονίζοντας ότι αντί να λύσουν θα δημιουργήσουν προβλήματα και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα θέματα θα τα βρούμε μπροστά μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ