Στην απόσυρση τεσσάρων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων προχώρησε ο οίκος δημοπρασιών Christie’s μετά από καταγγελίες ότι είναι αποτέλεσμα παράνομων ανασκαφών. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian οι επίμαχες αρχαιότητες ήταν στον αρχικό κατάλογο της δημοπρασίας που πρόκειται να γίνει αύριο αλλά αποσύρθηκαν από τον διαδικτυακό κατάλογο χωρίς να δοθεί επίσημη εξήγηση.
Ο Ελληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, είναι και πάλι εκείνος που εντόπισε τις «τοξικές» αρχαιότητες. Ο κ. Τσιρογιάννης διαθέτει αποδείξεις πως τα τέσσερα αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία και δύο αρχαιοελληνικοί αμφορείς, συνδέονται με καταδικασμένους αρχαιοκάπηλους και συγκεκριμένα με τον Τζανφράνκο Μπεκίνα. Ο ίδιος δηλώνει οργισμένος για το γεγονός ότι οίκοι δημοπρασιών δεν πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για το αν αρχαιότητες απομακρύνθηκαν παράνομα από διάφορες χώρες.
Τα τελευταία 15 χρόνια ο Χρήστος Τσιρογιάννης, που ζει στο εξωτερικό, καθώς η μητριά- πατρίδα δεν έχει θέση γι’ αυτόν, έχει εντοπίσει περίπου 1.100 κλεμμένες αρχαιότητες σε οίκους δημοπρασίας, γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία και ενημερώνει την Interpol και άλλες αστυνομικές αρχές. Ο Ελληνας αρχαιολόγος, που δρα παντελώς αφιλοκερδώς, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τώρα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ορχους στη Δανία. Καθώς η ακαδημαϊκή του έρευνα επικεντρώθηκε σε αρχαιότητες και δίκτυα εμπορίας, οι ελληνικές και ιταλικές αρχές του έδωσαν επίσημη πρόσβαση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό που κατασχέθηκε σε αστυνομικές επιδρομές από άτομα που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο.
Σε αυτές περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έγγραφα που κατέσχεσε η αστυνομία από τον Gianfranco Becchina, ο οποίος καταδικάστηκε στην Ελλάδα για παράνομη συναλλαγή με αρχαιότητες.
Τα αντικείμενα είναι ένας μαρμάρινος λαγός ρωμαϊκής περιόδου (2ος- 30ς αι. μ.Χ.) ένας χάλκινος αετός της ίδιας περιόδου και χρονολογίας, αττική ερυθρόμορφη πελίκη (αγγείο που δημιουργήθηκε γύρω στο 430-420 π.Χ.) και άλλο ένα αττικό μελανόμορφο αγγείο (περίπου 540-530 π.Χ.)
Εκπρόσωπος της Christie’s είπε στον Γκάρντιαν: «Οι Christie's επιβεβαιώνουν πως τα αντικείμενα με αριθμούς 25, 49, 113 και 121 αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία μετά την παροχή νέων πληροφοριών εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, από αρχεία που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στους ερευνητές μας. "
Ωστόσο, ο Χρήστος Τσιρογιάννης θεωρεί, και σωστά, ότι οι οίκοι δημοπρασιών έχουν την ευθύνη να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους. Επισημαίνει ότι τους είχε πει επανειλημμένα πως μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες οποιασδήποτε αρχαιότητας στις ιταλικές ή ελληνικές αρχές για έλεγχο. Αν το είχαν κάνει, σημειώνει, «θα είχαν βρει αυτά τα αντικείμενα που απεικονίζονται σε αυτά τα αρχεία πριν καταρτίσουν τον κατάλογο».
Μεταξύ άλλων αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν από τον αρχαιολόγο είναι και το αρχαίο ελληνικό χάλκινο άλογο, το οποίο οι Sotheby's στη Νέα Υόρκη είχαν προγραμματίσει να πουλήσουν το 2018. Εκείνος ενημέρωσε την Ιντερπόλ και τις αρχές των ΗΠΑ για τη σχέση του αρχαίου με τον Βρετανό έμπορο αρχαιοτήτων Robin Symes. Την περασμένη εβδομάδα, οι Sotheby's έχασαν σχετική δίκη στο εφετείο των ΗΠΑ.