Στην παραδοχή ότι οι “ατίθασοι” του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ως στόχο να εφαρμοστεί ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, “ηττηθήκαμε, χάσαμε και συμβιβαστήκαμε” προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας σε εκπομπή του Mega.
“Όλοι οι ατίθασοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε έναν στόχο να δώσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και να πετύχουμε έστω ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης να το θέσουμε σε εφαρμογή όχι ως πρόγραμμα παροχών αλλά ως πρόγραμμα που στον πυρήνα του είχε μελετημένες ενίσχυσης της εσωτερικής ενεργούς ζήτησης ως τρόπο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Χάσαμε, ηττηθήκαμε, συμβιβαστήκαμε, είναι προφανές”, δήλωσε ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας ωστόσο πως “πετύχαμε καλύτερα από αυτά που θα μπορούσαν να πετύχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις” και απ'' όσα προέβλεπε η πρόταση Γιουνκέρ, “αλλά αυτά δεν ήταν η πολιτική μας”.
Μπροστά σε αυτό το δίλημμα, αν μετά από αυτή τη σκληρή εξέλιξη τα παρατάμε και φεύγουμε ή συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη, επισήμανε ο κ. Δρίτσας, απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό. Η εντολή ήταν συνεχίστε, να δώσετε τη μάχη, συμπλήρωσε.
Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μόνιμους καταυλισμούς
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με το προσφυγικό ζήτημα, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς, γιατί όπως είπε “είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα” και επισήμανε ότι τα κέντρα καταγραφής έχουν ένα χαρακτήρα μεταβατικό και προαναχωρησιακό. Μπορεί γι'' αυτό το μήνα, το μεταναστευτικό ζήτημα να είναι πιεστικότερο, προέβλεψε, ωστόσο υπογράμμισε ότι αν αυτό συμβεί τότε δεν θα μείνει ανεπηρέαστη και η Ευρώπη.
“Εάν φτάσουμε στο σημείο να κάτσουμε ξανά στο τραπέζι και να κάνουμε με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τη δίκαιη μοιρασιά τότε και σε εμάς θα αντιστοιχεί ένας αριθμός που θα πρέπει να επιλεγεί και να παραμείνει και θα είναι ένας αριθμός διαχειρίσιμος”, υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο: “Ακόμα κι αν ελπίζουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επανέλθει η Ευρώπη στη λογική, γιατί τώρα έχει φύγει από τη λογική, είμαστε υποχρεωμένοι οι σχεδιασμοί μας να είναι για το χειρότερο σενάριο, δεν επαναπαυόμαστε”.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά, ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι είναι 1.200 και αναμένονται εντός της ημέρας να καταπλεύσουν δύο πλοία, το Διαγόρας με 446 άτομα και το Blue Star με 623. “Από τη στιγμή που έχουμε την εξέλιξη με το κλείσιμο των συνόρων, δικός μας σχεδιασμός είναι όσο μπορούμε να δημιουργούμε ανασχέσεις ώστε να μην συγκεντρώνεται κόσμος στην Ειδομένη”, σημείωσε. Συμπλήρωσε, δε, ότι από χθες ο φαρμακευτικός σύλλογος Πειραιά παρέχει φαρμακευτική κάλυψη στους πρόσφυγες, ενώ στο λιμάνι παρέχουν τις υπηρεσίες τους και συνεργεία γιατρών από το υπουργείο Υγείας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, από τον Σεπτέμβριο του 2015 και έως τώρα, το λιμενικό σώμα έχει προβεί σε 110.000 διασώσεις, χωρίς να έχει ούτε μια απώλεια ζωής, ενώ σημείωσε ότι τα 2/3 των ναυαγίων ήταν μεγάλα πλοία, που ξεκινούσαν από λιμενικές εγκαταστάσεις, κάτι που έχει επισημανθεί στην τουρκική πλευρά κατ'' επανάληψη.
“Η συνθήκη της Γενεύης, που έχει υπογράψει και η Τουρκία, ισχύει. Είναι ένα δείγμα πολιτισμού που τώρα δέχεται κλυδωνισμούς, τίθεται εν κινδύνω, είναι μια κατάκτηση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού μετά από δύο πολέμους, η οποία μιλάει για διεθνή προστασία για τους πρόσφυγες και ασφαλή διέλευση”, πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι με βάση τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας, όσοι πρόσφυγες εντοπίζονται και διασώζονται από την λιμενική ακτοφυλακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας.
“Το ζήτημα είναι η αποτροπή της εκκίνησης. Κανείς δεν είπε ότι θα μηδενιστούν οι ροές αλλά πρέπει να περιοριστούν και να περιοριστεί η επισφάλεια της ζωής αυτών των ανθρώπων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε, δε, την αναγκαιότητα η Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη στο έδαφός της και να οργανώσει την πρώτη διαδικασία ταυτοποίησης και κατηγοριοποίησης των προσφύγων, ώστε να οργανωθεί μετά χωρίς κινδύνους η μεταφορά όσων δικαιούνται άσυλο με ισοκατανομή στις χώρες της Ευρώπης.