Τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης, ώστε τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας να ενταχθούν αποτελεσματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, σε ειδική διημερίδα στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν 40 πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη Οργανισμών Λιμένων.
Ο κ. Δρίτσας είπε ότι είναι αναγκαίο, οι διοικήσεις των λιμανιών και οι υπηρεσίες του υπουργείου, να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό στην προετοιμασία, κατάθεση και έγκριση των Master Plans, ενώ είπε ότι απαραίτητο στοιχείο για την ανάδειξη των ελληνικών λιμανιών σε διεθνείς πόλους έλξης φορτίων και επιβατών, είναι η αναβάθμιση των υποδομών τους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Δυστυχώς, παθογένειες του παρελθόντος για τις οποίες είχαν ευθύνη, όχι μόνο οι ελληνικές, αλλά και οι ευρωπαϊκές πολιτικές που κατεύθυναν τις επενδύσεις σε υποδομές κυρίως στις χερσαίες μεταφορές, έχουν οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό επενδύσεων σε λιμάνια τόνισε ο υπουργός και προανήγγειλε πρωτοβουλίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου τα λιμάνια να μπουν πιο δυναμικά και αποτελεσματικά σε ένα συνολικό σχεδιασμό.
Έκανε επίσης λόγο για ένταξη των μεγάλων λιμανιών της χώρας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών αλλά και αξιοποίησης και ενίσχυση της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζομένων του κλάδου αλλά με κατοχύρωση ασφαλών και σταθερών σχέσεων εργασίας.
Αναφορικά με τη κατοχύρωση της λιμενικής εργασίας είπε ότι υπάρχει ήδη επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει σύντομα ένα πλαίσιο λειτουργικό, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εγκρίθηκαν προσλήψεις υπαλλήλων στα λιμάνια, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επίσης επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης των λιμανιών με τις τοπικές κοινωνίες που αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία τους. Οι προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει με τη συνεργασία Διοικήσεων Οργανισμών Λιμένων, των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι χώροι που δεν έχουν λιμενική χρήση ή δεν εντάσσονται στους μελλοντικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των λιμένων, να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχιστούν και θα επιταχυνθούν, τόνισε.
Τέλος επεσήμανε την ανάγκη επαναξιολόγησης της λειτουργίας του και σχεδιασμού του λιμενικού συστήματος ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για τη δημόσια αρχής λιμένος και τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος που πρόσφατα είχε τεθεί σε διαβούλευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ