Οι τροποποιήσεις του Π.Κ. και Κ.Π.Δ. που με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν αυστηρότερες ποινές για τα βαριά ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατά των ανηλίκων και της έμφυλης βίας ως και την αύξηση των ορίων για την υφ' όρο απόλυση των βαρυποινιτών και ισοβιτών, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση των σκοπών της ποινής δηλαδή της ειδικής και γενικής πρόληψης. Οι νέες ρυθμίσεις με κάποιες άλλες διατάξεις που πρέπει να εισαχθούν, ως προς την διαδικασία παροχής αδειών εξόδου από τις φυλακές και την επαναφορά των διατάξεων για τους υπότροπους και καθ’έξη εγκληματίες, που είχαν καταργηθεί με τον νέο Π.Κ., σαφώς θα αποτρέψει τους επίδοξους εγκληματίες από την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων.
Σκοπός των παραπάνω τροπολογιών είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, η προστασία του κοινωνικού συνόλου και η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία και την Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα ενισχύεται η προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών και θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι θετικές συνέπειες από τις παραπάνω ρυθμίσεις θα φανούν εκ του αποτελέσματος μετά την ψήφιση του νόμου, διατηρώ όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα τους ως προς το οργανωμένο και μάλιστα το εισαγόμενο έγκλημα, για το οποίο απαιτούνται ειδικότερες ρυθμίσεις.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε, ότι οι ρυθμίσεις αυτές λόγω της εκ του Συντάγματος μη αναδρομικής εφαρμογής των ουσιαστικών ποινικών διατάξεων θα ισχύσουν για τα αδικήματα, που θα τελεστούν για το μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου χρονικό διάστημα, εκτός των διατάξεων για την κατά απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσεως ή κακουργημάτων που αφορούν την ελευθερία και οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, που ως δικονομικές διατάξεις έχουν άμεση εφαρμογή μετά την ψήφιση του νόμου.
Σαφώς η παραπάνω διάταξη θα συμβάλει κατά πολύ στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκδίκαση των παραπάνω αδικημάτων, που πολλές φορές η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης για τα εγκλήματα αυτά προκαλεί δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Θα πρότεινα για τα αδικήματα αυτά και για κάποια άλλα ίσης σοβαρότητας την άμεση παραπομπή στο ακροατήριο με κοινή πράξη του Προέδρου και Εισαγγελέως Εφετών χωρίς παρεμβολή δικαστικών συμβουλίων, όπως ίσχυε για το αδίκημα τα ληστείας.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγεται αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας, όπως της εσχάτης προδοσίας, του ομαδικού βιασμού και βιασμού σε βάρος ανηλίκου και της θανατηφόρας ληστείας για τα οποία προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Οι προβλεπόμενες από τα νόμο ποινές μειώνονται σημαντικά με την αναγνώριση από το δικαστήριο ελαφρυντικών περιστάσεων, αλλά θεωρώ, ότι το ελαφρυντικό του σύννομου βίου πρέπει να παρέχεται κατόπιν κρίσης του δικαστηρίου και όχι οριζόντια με την προσαγωγή του ποινικού μητρώου, όπως ισχύει με το άρθρο 83Π.Κ.που πρέπει κατά το σημείο αυτό να τροποποιηθεί. Επίσης, όταν επιβάλλονται ισόβια να είναι ισόβια με υφ' όρο απόλυση στα 4/5 της ποινής χωρίς ευεργετικό υπολογισμό της έκτισης της.
Σε γενικές γραμμές οι παραπάνω ρυθμίσεις ως και οι άλλες που προτείνονται για κάποια άλλα αδικήματα ιδίως η επαναφορά της βαριάς σωματικής βλάβης και οι ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα προταθούν κατά τη διαβούλευση, που αν συνδυασθούν με ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, ασφαλώς θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.
* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.