Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, η επιτροπή, κατά την τακτική ενημέρωση, αναμένεται να ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών ξεκινά εντός του Ιουλίου. Η αρχή θα γίνει από το προσωπικό που απασχολείται σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες ευπαθών ατόμων. Πρόκειται για μία επιλογή που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και θα γίνει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δεύτερη ομάδα στην οποία θα καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός θα είναι αυτή του προσωπικού των νοσοκομείων.
Το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό θα εμβολιαστεί, αλλά όχι μέσα στο καλοκαίρι, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό αυτό θα γίνει είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές φθινοπώρου. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε άλλες ομάδες εργαζομένων όπως οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με πολύ προσεχτικά βήματα θέλοντας να έχει την συναίνεση της κοινωνίας σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα.
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και με πολύ στοχευμένες κινήσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται του Συντάγματος και άρα οι όποιες επιλογές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να εκκινήσουν άμεσα τη διαδικασία που δε θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα, παρά θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.
Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, έχει εισηγηθεί ήδη από τα μέσα Ιουνίου η Επιτροπή Βιοηθικής και εφόσον στο μεταξύ δεν έχουν αποδώσει εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης, καθώς και διευκολύνσεις σε όσους ακόμη αρνούνται να εμβολιαστούν.
Σε περίπτωση άρνησής τους και παρότι θα έχουν εξαντληθεί οι παραπάνω δυνατότητες, τότε η Επιτροπή έχει εισηγηθεί τη μετακίνησή τους σε υπηρεσία όπου δεν θα έχουν επαφή με το κοινό και τη λήψη μέτρων με βάση την εργασιακή νομοθεσία.
Η ίδια απόφαση προέβλεπε ότι της απόφασης θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί μια σειρά άλλων μέτρων, όπως, καμπάνια ενημέρωσης για τους μη εμβολιασμένους, καθώς και μέτρα ενθάρρυνσής τους όπως διευκόλυνση του ραντεβού τους και ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού.
Σε εκείνη πάντα την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής καταγράφονταν η δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Υγείας να θέτει ως όρο για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού στις δομές Υγείας και φροντίδας ευαίσθητων ομάδων, τον εμβολιασμό τους, για όσο διαρκεί η πανδημία.
Και έκανε σαφές ότι από τη νομοθεσία προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρούς όρους επιβολή υποχρεωτικότητας με υπουργική απόφαση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι ο όρος του εμβολιασμού όσων απασχολούνται σε δομές υγείας ή περίθαλψης ευάλωτων ομάδων μπορεί να βασισθεί στην εξαίρεση που προβλέπει ο ν. 4675/2020.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την τότε ανακοίνωση, ο εμβολιασμός κατά του COVID- 19 μπορεί να προβλεφθεί με ειδική απόφαση του Υπουργού Υγείας:
- Ως αναγκαίος όρος πρόσληψης ιατρών, υγειονομικού, άλλου επιστημονικού, τεχνικού ή διοικητικού προσωπικού στις παραπάνω δομές,
- Ως αναγκαίος όρος για την απασχόληση σε υπηρεσίες επαφής με το κοινό των ήδη εργαζομένων στις δομές αυτές, σε περίπτωση δε, άρνησης την μετακίνησή τους σε υπηρεσία χωρίς επαφή με κοινό ή (όσον αφορά το δημόσιο τομέα) τη λήψη μέτρων με βάση τη νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις. Ο όρος μπορεί να παραμένει σε ισχύ τουλάχιστον όσο διαρκεί η πανδημία.