Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επιβάλλει υποχρεωτικό testing ώστε να μην δημιουργηθούν πρακτικά προβλήματα και να μην αδικήσει τους εμβολιασμένους που έχουν πράξει το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία και τον εαυτό τους, η ατομική ευθύνη αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα αποτροπής απέναντι στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Συντάσσοντας, λοιπόν, έναν οδηγό για το τι πρέπει να κάνουμε στο παρά πέντε του ρεβεγιόν αλλά και όλων των εορταστικών εξόδων, το Liberal επικοινώνησε με τον καθηγητή πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για συμβουλές της τελευταίας στιγμής ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο διασποράς της Όμικρον. Όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης το κύμα της Δέλτα μπορεί να υποκρύπτει ένα κύμα της Όμικρον και γύρω μας υπάρχουν σίγουρα περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουν εντοπιστεί με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, καθηγητής πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης πριν πάμε οπουδήποτε ακόμα και τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν «ελευθέρας» στους εσωτερικούς χώρους διασκέδασης καλό θα είναι να κάνουμε ένα rapid τεστ ειδικά για να προστατέψουμε τους φίλους, την οικογένεια και τους ηλικιωμένους.
Άλλωστε τα rapid τεστ με καλή λήψη δείγματος - αυτό είναι το μυστικό για να είναι το rapid τεστ αξιόπιστο - βοηθούν σε σημαντικό βαθμό να εντοπιστούν τα θετικά άτομα τα οποία φυσικά εάν βρεθούν θετικά θα πρέπει να αποφύγουν να συναντήσουν άλλους ανθρώπους και να μείνουν σπίτι τους.
Τώρα τα άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα κορονοϊού - και εδώ ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης θυμίζει ότι η Όμικρον εκδηλώνεται με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος δηλαδή με καταρροή, ξαφνικό και δυνατό φτάρνισμα, πονοκέφαλο, κόπωση και πονόλαιμο - θα πρέπει να κάνουν μοριακό έλεγχο για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έχουν λοίμωξη Covid.
Μπορεί ο μοριακός έλεγχος κοστίζει περισσότερο, ωστόσο είναι πιο ακριβής. Όταν ένα άτομο είναι συμπτωματικό οφείλει από ατομική ευθύνη και μόνο να κάνει μοριακό τεστ PCR και βέβαια αν αυτό βγει θετικό θα πρέπει να κάτσει στο σπίτι του.
Αν κάποιος έχει μόνο πονόλαιμο ή μία κακή διάθεση για μία μέρα θα πρέπει και αυτός να κάνει μοριακό τεστ προτού με άλλους ανθρώπους. Μόνο στην περίπτωση που βγει αρνητικός ο μοριακός έλεγχος/ανεξαρτήτως του αν είναι εμβολιασμένος ή όχι εμβολιασμένος θα πρέπει να τους συναντήσει.
Η επόμενη λογική ερώτηση είναι τι κάνουμε στο σπίτι αν βγούμε θετικοί στο τεστ. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης και ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων Νίκος Σύψας επισημαίνουν ότι οι ασθενείς που μένουν στο σπίτι με πολύ ήπια κλινική εικόνα παρακολουθούν την κατάστασή τους με ένα θερμόμετρο και ένα οξύμετρo και αν χρειαστεί παίρνουν παρακεταμόλη για τον πυρετό, παρότι η Όμικρον δεν κάνει πάντα πυρετό
Δεν πρέπει να παίρνουμε σε καμία περίπτωση αντιβιοτικά, αντιθρομβωτικά, αντιπηκτικά ή οξυγόνο μόνοι στο σπίτι.
Μάλιστα ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα που προμηθευόμαστε μόνοι μας στο φαρμακείο, όπως το αντιπαρασιτικό ιβερμεκτίνη, που είχε εμφανιστεί ως φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού σε μελέτη στη Λατινική Αμερική. Το φάρμακο δίδεται κυρίως σε βοοειδή και άλογα και δεν πρέπει να το πάρει κάποιος ασθενής με Covid καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες ακόμα και θάνατο. Ασθενείς στην Αμερική που έλαβαν ιβερμεκτίνη σε mega δόση έχασαν τη ζωή τους.
Όσο για τις έρευνες που έχουν γίνει για τις πολυβιταμίνες, δείχνουν ότι οι συνδυασμοί βιταμίνης C και ψευδαργύρου δεν προσφέρουν κάτι στη λοίμωξη του κορονοϊού. Ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης προειδοποιεί ότι η αυθαίρετη λήψη οξυγόνου στο σπίτι είναι επικίνδυνη και μπορεί να γίνει αιτία να φτάσει σε πάρα πολύ κακή κατάσταση ο ασθενής στο νοσοκομείο ενώ όλοι οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους παρακολουθώντας την κατάστασή τους με οξύμετρο και θερμόμετρο αν παρουσιάζουν επιδείνωση και προφανώς αν νιώσουν δύσπνοια, γιατί είναι πλέον γενικευμένο το φαινόμενο - έχει παρατηρηθεί στη Βόρεια Ελλάδα - να πηγαίνουν ασθενείς με τεράστια καθυστέρηση στο νοσοκομείο θεωρώντας ότι δεν έχουν κάτι σοβαρό.