Ο κύβος ερρίφθη εδώ και καιρό, με τους επιστήμονες να αποφασίζουν πως οι μικροί και οι μεγαλύτεροι μαθητές και οι φοιτητές μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία και τα έδρανα της εκπαίδευσης χωρίς μάσκα και χωρίς self test, ενώ ένα τεστ την εβδομάδα επιβάλλεται να προσκομίζουν οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Τα παιδιά πρέπει στη φετινή χρονιά να επικεντρωθούν στη μαθησιακή διαδικασία, να μπορούν να έχουν πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με τον δάσκαλο τους -ειδικά τα παιδιά του δημοτικού- και να μην κρύβονται τα χαρακτηριστικά τους και το στόμα τους πίσω από μάσκες, ωστόσο μία μάσκα είναι καλό να βρίσκεται μέσα στην τσάντα τους. Και αυτό στην περίπτωση που χρειαστεί, όπως για παράδειγμα, εάν παρουσιάσει συμπτώματα ένα παιδί μέσα στο σχολικό ωράριο, οπότε μέχρι να έρθουν και να τον πάρουν οι γονείς του θα πρέπει να προστατευτούν οι υπόλοιποι συμμαθητές του που βρίσκονται ή βρίσκονταν μέσα στην ίδια τάξη με εκείνο.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Ντόρα Ψαλτοπούλου επισημαίνει ότι για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής χρονιάς οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβάλλουν με την προσπάθεια τους στην αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στα σχολικά τμήματα. Αποφεύγοντας πρώτα απ’ όλα να στείλουν στο σχολείο παιδιά τα οποία έχουν πυρετό από οποιαδήποτε αιτία. Συνήθως αυτοί οι πυρετοί κρατούν περίπου δύο με τρεις μέρες οπότε το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι όσο διαρκεί ο πυρετός και άλλη μία μέρα μετά, θα έχουν δηλαδή υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα.
Επειδή αυτή την εποχή καταγράφονται και περιστατικά γρίπης, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη χρήση μάσκας θα παρουσιάσουν έξαρση και άλλες συνήθεις λοιμώξεις στον παιδικό πληθυσμό. Επομένως, παιδιά με πυρετό θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι και να επιστρέψουν στο σχολείο αφού παραμείνουν μία μέρα απύρετα χωρίς να έχουν λάβει αντιπυρετικό σκεύασμα.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους εργαζόμενους- δεν πηγαίνουμε σε ένα χώρο που μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους όταν δεν αισθανόμαστε καλά και κυρίως όταν έχουμε πυρετό ακόμα κι αν έχει διασφαλιστεί με μοριακό τεστ ότι δεν έχουμε προσβληθεί από κορονοϊό.
Τα παιδιά που νοσούν από οποιαδήποτε εποχική ίωση ή λοίμωξη, ή από την λοίμωξη του κορονοϊού, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι να γίνουν καλά. Για τα παιδιά που νοσούν με Covid 19 υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο με πέντε ημέρες παραμονής στο σπίτι, επιστροφή στο σχολείο εφόσον έχει πέσει ο πυρετός και υπάρχει αρνητικό self test, ενώ απαιτείται μάσκα υψηλής προστασίας για τις επόμενες πέντε μέρες.
Για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος των μαθητών είναι σημαντικό τα παιδιά να ενυδατώνονται καλά, να ξεκουράζονται επαρκώς, να διατρέφονται καλά και σωστά, όχι με ανθυγιεινά τρόφιμα αλλά με τροφές οι οποίες είναι και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δηλαδή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, αλέσεως ψάρια, άπαχο κρέας και όσπρια, ώστε να έχουν δυνάμεις και για το σχολικό διάβασμα αλλά και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Όπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής ΕΚΠΑ Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και ειδικά αυτή τη χρονιά που τα πράγματα θα κυλήσουν σχεδόν όπως πριν από την πανδημία, καλό είναι να μη φορτώνονται τα παιδιά με ατελείωτες εξωσχολικές δραστηριότητες ώστε να δημιουργούν ένα ασφυκτικό πρόγραμμα που μπορεί να τα οδηγήσει σε σωματική και πνευματική εξουθένωση.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη μετακίνηση των παιδιών από το σχολείο στο σπίτι και πίσω, επειδή στα σπίτια που και οι δύο γονείς εργάζονται, πολλές φορές την υποχρέωση αναλαμβάνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αυτοί θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους φορώντας μάσκα και να είναι εμβολιασμένοι, με τις συνιστώμενες αναμνηστικές δόσεις.
Δηλαδή να έχουν κάνει την τέταρτη δόση, όσοι δεν έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση, καθώς υπάρχει και ισχυρή σύσταση για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, να μην αναβάλουν για αργότερα τον αναμνηστικό εμβολιασμό. Επίσης, με τα πρώτα περίεργα συμπτώματα να υποβληθούν σε ένα self test (τουλάχιστον) ή σε ένα rapid test.