Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία και τις μελλοντικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια… προσγείωσης ή ότι «χάνεται προσωρινά το momentum» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.
Ήταν μία από τις πιο... βαρετές συνεντεύξεις τύπου του Ιταλού, ο οποίος μας έχει συνηθίσει να σχολιάζει τα πάντα και να δείχνει τον ηγετικό του χαρακτήρα ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποια σοβαρή εξέλιξη. Ήταν τέτοια η άρνηση του Ντράγκι να αναφερθεί σε καυτά ζητήματα και να δώσει απαντήσεις για το μέλλον που ορισμένοι αναλυτές σχολιάζουν με νόημα ότι μάλλον είχε στο μυαλό του το αποχαιρετιστήριο πάρτυ για τον απερχόμενο αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάντσιο...
Ειδικότερα για την ανάπτυξη, ο Ντράγκι απέφυγε να προβεί σε εκτενείς αναφορές, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η οικονομία της Ευρωζώνη μέσα στο 2018 χάνει μέρος του βηματισμού που είχε αναπτύξει προς το τέλος του 2017, ενώ ακόμη και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έμεινε στα συνηθισμένα σχόλια.
Σύμφωνα με τον Ιταλό οικονομολόγο και καθηγητή του LSE, Lorenzo Codogno, ο Ντράγκι δεν έδωσε απαντήσεις για πέντε πολύ ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρωζώνης:
1.Ο Ντράγκι δεν αναφέρθηκε στις αυξανόμενες εστίες έντασης εξαιτίας του λαϊκισμού στην Ευρώπη, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε τεράστιες αποκλίσεις πολιτικής.
2.Ενώ αναφέρθηκε στον δυνητικό αντίκτυπο του προστατευτισμού, ο οποίος δεν έχει ακόμη γίνει αισθητός, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις πιθανές μικροοικονομικές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και συνεπώς στην οικονομική ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.
3.Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε πολύ λίγο στους μισθούς, όμως είναι πραγματικά απογοητευτικό το πόσο μικρή είναι η «αντίδραση» των μισθών ακόμα και σε χώρες όπου η οικονομία μπορεί να αντέξει μεγαλύτερες αυξήσεις.
4.Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σήμερα πολύ λιγότερο ομοιογενής σε σχέση με το 2007, πριν δηλαδή την κρίση, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί σε εντάσεις στη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής.
5.Τέλος, ο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αδυναμίες της Ευρωζώνης χωρίς περαιτέρω ενοποίηση. Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να συζητά τα θέματα αυτά. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ είναι να επισημάνει την έλλειψη ολοκλήρωσης των εν εξελίξει projects που βρίσκονται στο πεδίο της, όπως αυτό της τραπεζικής ένωσης. Παρ' όλα αυτά, η πρόοδος στη διακυβέρνηση και στην οικονομική ενοποίηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική.
Όπως τονίζει ο κ. Codogno, έρχονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές για τη νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο και η ΕΚΤ δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις που ο Ντράγκι δεν μπήκε στον κόπο να σχολιάσει. Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να ανησυχεί τον κόσμο αλλά αντίθετα να καθησυχάζει. Όμως, αυτά τα προβλήματα θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα στο προσκήνιο και δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγή στάση στη συνεδρίαση του Ιουνίου…