Τι σημαίνει η συμφωνία Κίνας - ΗΠΑ για το κλίμα

Τι σημαίνει η συμφωνία Κίνας - ΗΠΑ για το κλίμα

Παρά τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε μία μή αναμενόμενη συμφωνία για το κλίμα, στο πλαίσιο της διάσκεψης της Γλασκώβης. Στο επίκεντρο του κοινού ανακοινωθέντος βρίσκεται ο κλιματικός στόχος να μην φτάσει η μέση άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη τους 2 βαθμούς Κελσίου, καθώς και η μετάβαση σε άλλο οικονομικό μοντέλο χαμηλών ρύπων με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν να συνεργαστούν για τους ρύπους τη δεκαετία που έρχεται, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής, Τζον Κέρι, ενώ ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής, Σιε Ζενχουά, εξέφρασε την ελπίδα η κοινή διακήρυξη να συμβάλει στην επιτυχία της συνόδου της Γλασκώβης.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Μείωση των ρύπων
  • Εγκατάλειψη του ορυκτού άνθρακα
  • Αποτροπή αποψίλωσης των δασών

Υπέρβαση των βαθύτερων διαφορών

 

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε σημαντική, όχι τόσο για το περιεχόμενό της, το οποίο αναμένεται να εξειδικευθεί, όσο για τη γεωπολιτική της διάσταση, και για το μήνυμα ότι η κλιματική κρίση υποχρεώνει σε υπέρβαση ακόμα και βαθύτατων διαφορών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη, τελευταία μέρα συναντήσεων είναι η αυριανή.

Τη συμφωνία καλωσόρισαν παγκόσμιοι οργανισμοί, ηγέτες χωρών και ειδικοί για το κλίμα. Οι δύο χώρες, σύμφωνα με την κοινή τους διακήρυξη, δεσμεύονται να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας, η οποία θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με σκοπό τη χάραξη της κοινής δράσης τους για το κλίμα την επόμενη δεκαετία. 

«Σημαντικό βήμα»

 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση. «Πέρα από την COP, είναι σημαντικό για τον κόσμο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αν οι ΗΠΑ και η Κίνα, με όλες τις δυσκολίες που έχουν σε άλλα ζητήματα, στείλουν ένα μήνυμα ότι αυτό το ζήτημα ξεπερνά τα άλλα, ότι αφορά την επιβίωση της ανθρωπότητας, αυτό βοηθά πάρα πολύ τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί το γεγονός ότι πρέπει να δράσουμε τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά «για να επιτευχθεί μια συμφωνία στην COP26».

Μπόρις Τζόνσον: Ισχυρή ώθηση

 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τέλος, κάλεσε η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα να δώσει «ισχυρή ώθηση» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αν θέλουμε να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε ισχυρή ώθηση για να περάσουμε τη γραμμή» τερματισμού, δήλωσε ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης επιστρέφοντας στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, όπου διεξάγεται η διάσκεψη COP26. «Μας μένουν μόλις μερικές ημέρες, και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».

«Η ερώτησή μου προς τους ομολόγους μου ηγέτες του κόσμου αυτό το απόγευμα, καθώς φθάνουμε στις τελευταίες ώρες της COP, είναι η εξής: Θα μας βοηθήσετε να τα καταφέρουμε, θα μας βοηθήσετε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία ή θα μας εμποδίσετε;», δήλωσε.

«Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε χώρες που πέρασαν έξι χρόνια αλληλοσυγχαίροντας επιδεικτικά η μια την άλλη που υπέγραψαν το Παρίσι, να προσεγγίζουν σιγά - σιγά την αποτυχία», πρόσθεσε σε μια αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και αν είναι δυνατόν στον 1,5°C.