Αύξηση τουριστικών ροών, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας τη στιγμή που όλες οι χώρες διεκδικούν μερίδιο από την ίδια πίτα και αισιοδοξία για αύξηση της τουριστικής κίνησης στα τέλη Ιουνίου φέρνει η απόφαση για το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό στην τουριστική αγορά.
Oι επιχειρηματίες του κλάδου νιώθουν ικανοποίηση από την «χρυσή τομή» που βρέθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως τη συζήτηση στην Ευρώπη για το πιστοποιητικό άνοιξε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Πρόκειται για μία πολύ σωστή και ευνοϊκή απόφαση» σημειώνει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης και ιδιοκτήτης ξενοδοχείων. Ο ίδιος εκτιμά πως με αυτή την απόφαση θα αυξηθούν οι τουριστικές ροές στη χώρα μας, καθώς οι ταξιδιώτες θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια. Ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτά η χώρα μας συγκριτικά με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες θα προτιμήσουν τη χώρα μας. Μάλιστα από την εφαρμογή του Πιστοποιητικού στην Ευρώπη, που εκτιμάται έως τις 20 Ιουνίου, αναμένεται να αυξηθούν και οι κρατήσεις από τα τέλη Ιουνίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος των Ξενοδόχων Ζακύνθου. Η ίδια σημειώνει πως πρόκειται για μια πολύ ευνοϊκή απόφαση, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τουριστικών εσόδων, ενώ δημιουργεί πλεονεκτήματα στην Ελλάδα έναντι άλλων κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Ευρωπαίοι θα αισθάνονται πιο ασφαλείς να ταξιδέψουν σε μία χώρα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Με τη σειρά του ο Χρήστος Καλλιακάτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη σημειώνει πως θεωρείται δεδομένη η αύξηση τουριστών εξαιτίας της απόφασης για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, που θα ευνοήσει ιδιαίτερα τη χώρα μας.
Όπως φαίνεται η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, που έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να επιτευχθεί ο στόχος του 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019 . Μια εξέλιξη που θα ευνοήσει ιδιαιτέρως όχι μόνο την τουριστική αγορά, αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονομία.
Σημειωτέον ότι χθες επήλθε συμφωνία για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για το «πράσινο πιστοποιητικό» που θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Ο κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων και μεταξύ άλλων διασφαλίζει ότι τα τεστ θα έχουν «προσιτές τιμές» και θα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες της ΕΕ.
Για το σκοπό αυτό η Κομισιόν δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεστ, από το μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο αίτημα των ευρωβουλευτών ήταν τα κράτη-μέλη να μην επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς (π.χ. καραντίνα και πρόσθετα τεστ) στον κάτοχο του πιστοποιητικού που ταξιδεύει.
Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν θα επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» στο πλαίσιο της πανδημίας. Στις αποφάσεις για πρόσθετους περιορισμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Τα μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή έως και 48 ώρες νωρίτερα.
Ψηφιακό ή έντυπο, κοινή μορφή για όλους
Το πιστοποιητικό θα έχει κοινή μορφή και πλαίσιο κανόνων για όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορωνοϊό.
Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.