Μπορούν να αποφευχθούν τα εθνικά lockdown, παρά την ανάκαμψη της πανδημίας στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των δυνατών μέτρων κατά του ιού, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών lockdown, προκειμένου να φτάσουμε στα Χριστούγεννα με τα ελάχιστα περιστατικά, για να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς σε μικρό αριθμό ατόμων, αμέσως μετά.
Με τα λόγια αυτά, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Μάικ Ράιαν, επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα με έμφαση στη δέσμευση των τοπικών κοινωνιών για την εφαρμογή τους, ώστε να περιορίσουμε τον ιό και "να βγούμε μπροστά του".
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια περιοχή με ιδιαιτερότητα, καθώς ο αντίστοιχος οργανισμός τα τελευταία 50-70 χρόνια έδωσε μάχη να "σπάσουν" τα σύνορα και δεν είναι εύκολο να τα ξαναβάλουμε τώρα. Πρέπει λοιπόν να δούμε την περιοχή ολόκληρη και να μειώσουμε την ένταση της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές που τη διέπουν, όπως η ελευθερία μετακίνησης. Η οδηγία "μείνετε σπίτι" δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν και τα άλλα μέτρα", συμπλήρωσε ο δρ. Ράιαν.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του κλιμακίου τεχνικής βοήθειας κατά της COVID - 19, δρ Μαρία βαν Κερκόφε, επεσήμανε ότι η πανδημία δεν εξαπλώνεται παντού με τον ίδιο ρυθμό. Υπάρχουν hot spot έντονης δραστηριότητας, τα οποία πρέπει να ανακαλύψουμε. Ταυτόχρονα όμως, εξέφρασε και την ανησυχία της για αύξηση των νοσηλευομένων και της ανάγκης για πρόσθετες κλίνες στις Εντατικές.
Ζήτημα ημερών να γεμίσουν οι εντατικές
"Τα κρεβάτια γεμίζουν πολύ γρήγορα και τα νοσοκομεία θα φτάσουν τα όρια πληρότητάς τους. Είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, ανάλογα την περίπτωση", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε όμως, ότι πολλές χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν μεγάλο κύμα της πανδημίας την άνοιξη και το αντιμετώπισαν. Και μπορούν να το ξανακάνουν και τώρα. Χρειάζεται να εφαρμόζονται τα μέτρα, να εντοπιστούν οι περιοχές όπου η επιδημία είναι πιο έντονη και να εφαρμοστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.
Την ίδια στιγμή όμως, χρειάζεται οι ασθενείς να μένουν σπίτι και να αναζητούν ιατρική βοήθεια και οι επαφές τους να μπαίνουν σε καραντίνα, για να υπάρξει έλεγχος.
Χρειάζεται επίσης, να αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, να προστατεύουμε τα ιδρύματα, να μειώνουμε την έκθεσή μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο.
Καραντίνα για όλους
Αν χαθεί η ευκαιρία, τότε όλοι θα μπούμε σε καραντίνα και αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε.
Καταλήγοντας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, επεσήμανε ότι "κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Τα κράτη πρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει και οι πολίτες αυτά που πρέπει. Είναι επικίνδυνο να εγκαταλείπεται ο έλεγχος. Είναι κι αυτός, μέρος της στρατηγικής. Αλλιώς, o ιός είναι επικίνδυνος και αν αφεθεί ελεύθερος μπορεί να φέρει τον όλεθρο.
Η κοινωνία έχει κι αυτή το μερίδιό της. Και το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή χεριών. Αν το μήνυμα είναι σαφές, είναι πολλοί αυτοί που θα συνεργαστούν".