Υπό τον τίτλο «Κέντερς στην Αθήνα: «Τώρα πρέπει οι Έλληνες να τα καταφέρουν», η ολλανδική εφημερίδα Trouw δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της συνέντευξη του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα και της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Απαντώντας στο ερώτημα “μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει μπορέσει να τηρήσει τις αλλεπάλληλες προθεσμίες που της έχουν δοθεί σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, τι σας κάνει λοιπόν να πιστεύετε ότι τώρα ο Τσίπρας παίρνει αυτή την διορία στα σοβαρά;», ο Ολλανδός υπουργός αναφέρει τα εξής:
«Η υποχρέωση για την δημιουργία 50000 θέσεων φιλοξενίας, για την οποία έχει δεσμευτεί ο ίδιος προσωπικά. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ήλθα κι εγώ για επίσκεψη εδώ. Υπάρχει μια μεγάλη πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι αυτό είναι κάτι που βοηθάει. Πρέπει να τα καταφέρουν. Έχω επίσης την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Τσίπρας προσυπογράφει τόσο την ευρωπαϊκή πολιτική, όσο και τις συμφωνίες με την Τουρκία και την ανάγκη για μια καλύτερη φύλαξη των συνόρων προκειμένου να αποκοπεί ο δρόμος για τους δουλεμπόρους. Αλλά όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες, έτσι και για την Ελλάδα ισχύει ότι πρέπει πρώτα όλα αυτά να αποδειχτούν στην πράξη».
Απαντώντας στη συνέχεια στην παρατήρηση ότι «οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο για τις άλλες χώρες να λένε διάφορα γιατί «είναι έξω από τον χορό» και ότι δεν μπορείς τις βάρκες με τους πρόσφυγες ούτε να τις απωθήσεις, πόσω μάλλον να τις βουλιάξεις», ο Κέντερς αναφέρει:
«Κι εγώ το καταλαβαίνω αυτό. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι φέρουν ευθύνες. Το σημαντικό είναι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία να έχουν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις για νόμιμη επιστροφή των προσφύγων, όπως επίσης και η Ελλάδα να στηρίξει την θαλάσσια αποστολή του ΝΑΤΟ».
Τέλος ερωτώμενος για τις εντυπώσεις που αποκόμισε επισκεπτόμενος δύο στρατόπεδα προσφύγων και στις δύο πλευρές των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αναφέρει τα εξής:
«Μπόρεσα να δω, ότι τόσο η ταυτοποίηση, όσο και η εν γένει υποδοχή των προσφύγων, έχουν βελτιωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τους τελευταίους μήνες. Παραμένει ωστόσο δύσκολη η κατάσταση για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι για τα παιδιά και τους νέους που βρίσκονται εκεί μόνοι τους. Πρέπει να υπάρχει καλός έλεγχος, ώστε να μην πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ