Με ένα αιχμηρό tweet εξέφρασε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα την ενόχλησή της για τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Υποστηρίζοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα «αμαρτήματα» για έναν διπλωμάτη είναι να ξεχνά τις θέσεις της πατρίδας του και να υιοθετεί αυτές της χώρας που τον φιλοξενεί.
«Ένα από τα ατυχή αμαρτήματα στην πρακτική της διπλωματίας λέγεται "γίνομαι γιγενής". Συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και λαμβάνεις αυτές των οικοδεσποτών σου».
One of the unfortunate sins in the practice of diplomacy is called "going native". It happens when you forget your own country's positions and assume those of your hosts.
— Turkish Embassy in Athens (@TC_Atina) April 30, 2022
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην ΕΡΤ ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας το καλοκαίρι του 2020 ως τη δυσκολότερη περίοδο των ελληνοτουρκικών επί της θητείας του, αλλά και την πλήρη υποστήριξη των ενεργειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους.
Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης» σημείωσε. Προσέθεσε πως και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια σοβαρή κρίση» επισήμανε επιπροσθέτως.
Δεν σας απασχολεί σήμερα; «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα» απάντησε και τόνισε πως οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, «ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».