Με τρεις διαφορετικές προσφορές από την βιβλιοθήκη του και το 8ο DVD από τη σειρά του Milton Friedman κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 11-12 Απριλίου 2020 στα σημεία πώλησης και στα super market όλης της χώρας η εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Οι αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα βιβλία :
-Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
«ΔΙΚΤΥΟ» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
-Η ελεύθερη αγορά και οι εχθροί της
Ψευδοεπιστήμη • Σοσιαλισμός • Πληθωρισμός, Ludwig von Mises
- Ο παγκόσμιος χάρτης της σχολικής επιλογής και που μπορεί να μας οδηγήσει
Επίσης με τον Φιλελεύθερο αυτό το Σαββατοκύριακο το 8ο DVD της σειράς για την ελευθερία της επιλογής του Milton Friedman με τίτλο “Ποιος προστατεύει τον εργαζόμενο;»
Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
«ΔΙΚΤΥΟ» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Έχουμε ήδη περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής.Όλο και πιο εξελιγμένα ρομπότ, bots, ανδροειδή και άλλες εκφάνσεις της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να πυροδοτήσουν τη νέα βιομηχανική επανάσταση, η οποία δεν θα αφήσει ανέγγιχτη ούτε τη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα επηρεάσει μόνο την παραγωγή και τη βιομηχανία, αλλά θα δοκιμάσει τις κοινωνικές, πολιτικές, στρατιωτικές και γεωπολιτικές σχέσεις, αλλά κυρίως τη σχέση ανθρώπου - μηχανής· μία σχέση που θα είναι περίπλοκη, καθώς δεν θα φέρει μόνο την «αντικατάσταση» του πρώτου από τα ρομπότ, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ τους. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει έναν αχανή νέο ορίζοντα φιλοσοφικών ζητημάτων, κοινωνικών σχέσεων και νομικών προεκτάσεων, που θα εξεταστούν πλέον υπό νέο πρίσμα.
Ludwig von Mises
Η ελεύθερη αγορά και οι εχθροί της
Ψευδοεπιστήμη • Σοσιαλισμός • Πληθωρισμός
Οι εννέα διαλέξεις του Ludwig Von Mises που περιλαμβάνονται στον ανά χείρας τόμο παρουσιάζουν το εντυπωσιακό εύρος των ενδιαφερόντων, των γνώσεων και της συμβολής του μεγάλου φιλελεύθερου οικονομολόγου και στοχαστή: θεωρία της ανθρώπινης δράσης, επιστημολογία, κριτική του μαρξισμού, θεωρία του χρήματος και της πίστωσης, θεωρία των οικονομικών κύκλων, και άλλα. Εκτός από την ευρύτητα της σκέψης του Mises, οι διαλέξεις φανερώνουν το διαυγές και σπινθηροβόλο πνεύμα του, τη διεισδυτικότητα της κριτικής του ανάλυσης, την πρωτοτυπία των ιδεών του, τη δύναμη της επιχειρηματολογίας του.
Επιπλέον, παρουσιάζουν τον Mises ως δάσκαλο, δίνουν μια ιδέα πώς ήταν στη ζωντανή, προφορική του επικοινωνία με τους μαθητές του. Στο αναγνωστικό κοινό που είναι ήδη εξοικειωμένο με το έργο του, οι διαλέξεις παρέχουν μια εικόνα του Mises διαφορετική από εκείνη των θεωρητικών του έργων. Στο κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με το έργο του, προσφέρουν μια έξοχη πρώτη γνωριμία με έναν από τους κορυφαίους και πιο συνεπείς εκπροσώπους του κλασικού φιλελευθερισμού.
Ο παγκόσμιος χάρτης της σχολικής επιλογής
Και πού μπορεί να μας οδηγήσει
Η πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το κράτος και πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ελέγχεται αυστηρά από αυτό, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και συχνά περιβάλλεται με τη βεβαιότητα σχεδόν αυτονόητης αλήθειας. Μόνο το κράτος, υποτίθεται, μπορεί να εγγυηθεί την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση και να διαμορφώσει υπεύθυνους πολίτες.
Η λογική της αγοράς είναι ασύμβατη με το αγαθό της παιδείας· η επικράτησή της στο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να φέρει μόνο υποβάθμιση, ανισότητες, αποκλεισμούς και μια αντικοινωνική, ατομιστική νοοτροπία.
Η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να έχει μόνο επικουρικό ρόλο και πρέπει να βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στην ανά χείρας συλλογή εξετάζουν εμπειρικά δεδομένα από προσπάθειες εισαγωγής στοιχείων επιλογής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας- στοιχείων αγοράς-στα εκπαιδευτικά συστήματα διαφορετικών χωρών, από διαφορετικές ηπείρους, με διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, διαφορετική ιστορία και διαφορετικό πολιτισμό. Τα συμπεράσματά τους, αν μη τι άλλο, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις διαδεδομένες βεβαιότητες για τα πρωτεία του κράτους στην εκπαίδευση.
Ποιος προστατεύει τον εργαζόμενο
Milton Friedman-Η Ελευθερία της επιλογής
Μερικές φορές τα συνδικάτα προστατεύουν κάποιους εργαζομένους –τα μέλη τους– αλλά συνήθως το κάνουν εις βάρος άλλων εργαζόμενων. Τόσο τα συνδικάτα όσο και το κράτος περιορίζουν την ελευθερία. Ο Φρίντμαν εξηγεί πώς ο ανταγωνισμός των εργοδοτών για τα ταλέντα των εργαζομένων οδηγεί στους υψηλότερους μισθούς και στις καλύτερες εργασιακές συνθήκες.