Στρώνουμε… χαλί για αναβαθμίσεις εντός του 2025
Shutterstock
Shutterstock

Στρώνουμε… χαλί για αναβαθμίσεις εντός του 2025

Ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή θα προβλέπει ότι η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί το 2025 κάτω από το 150% του ΑΕΠ καταγράφοντας μια εντυπωσιακή μείωση συνολική άνω των 60 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020 και μετά (σ.σ από το 209% σε κάτω από 149%).

Το τελικό σχέδιο θα προβλέπει ότι η αναλογία στο τέλος του 2024 θα είναι μειωμένη κατά περίπου 10 μονάδες συγκριτικά με το 2023 και αυτό παρά την ενσωμάτωση στο χρέος (αναδρομικά από το 2012) των αναβαλλόμενων τόκων συνολικού ύψους άνω των 13,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και σε απόλυτο ποσό, το χρέος στο τέλος του 2024 θα είναι πολύ μειωμένο συγκριτικά με το 2023 λόγω αφενός της αποπληρωμής υποχρεώσεων που απορρέουν από τα έντοκα γραμμάτια και από την άλλη εξαιτίας των μαζικών πρόωρων αποπληρωμών οφειλών προς τον «επίσημο τομέα» όπως αυτή που δρομολογείται για τον Δεκέμβριο με την καταβολή 8 δισ. ευρώ για τα διμερή δάνεια του 1ου μνημονίου.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει να επιδείξει τέτοιες επιδόσεις. Οι οποίες μάλιστα δε στηρίζονται σε κάποιο έκτακτο γεγονός αλλά σε στέρεες βάσεις. Μια από αυτές, η παραγωγή των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων: είναι πολύ πιθανό ότι το 2024 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 2,5% που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά και με ένα έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών ίσως μικρότερο και από τη μισή ποσοστιαία μονάδα. Από την άλλη, η Ελλάδα μπορεί να αυξάνει το ΑΕΠ της με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και να περιορίζει τις εξόδους της στις αγορές καθώς οι υποχρεώσεις είναι συμμαζευμένες.

Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Την Παρασκευή δημοσιεύεται η έκθεση αξιολόγησης από τον οίκο Fitch. Χαρακτηρίζει τις προοπτικές μας ως σταθερές και είναι πολύ πιθανό να κάνει το μισό βήμα παραπάνω. Είτε γίνει είτε όχι, αυτό που έχει σημασία είναι το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι έτος σημαντικών και αρκετών αναβαθμίσεων. Αυτό θα είναι και το μεγάλο όφελος από τις κινήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα για το χρέος. Είναι πολύ πιθανό ότι η Moody’s θα μας επιστρέψει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στην άνοιξη και ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους οίκους θα μας φέρουν σε ακόμη πιο ψηλά κλιμάκια.