Με τρεις διαφορετικές προσφορές από την βιβλιοθήκη του και το 9ο DVD από τη σειρά του Milton Friedman κυκλοφορεί αυτό την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο 17-18 Απριλίου 2020 στα σημεία πώλησης και στα super market όλης της χώρας η εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Οι αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα βιβλία:
-Ludwig Von Mises-Το έργο του, η ζωή του, οι ιδέες του
-Ελευθερία-ο δρόμος της ανάκτησής της
-Δεξιός Κολεκτιβισμός-Η άλλη απειλή για την ελευθερία
Επίσης με τον Φιλελεύθερο αυτό το Σαββατοκύριακο το 9ο DVD της σειράς για την ελευθερία της επιλογής του Milton Friedman με τίτλο “Πως να γιατρέψουμε τον πληθωρισμό”
Ludwig Von Mises
Από τους πατέρες της αυστριακής οικονομικής σχολής
Το έργο του, η ζωή του, οι ιδέες του
Ο Ludwig von Mises ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους και κοινωνικούς στοχαστές του εικοστού αιώνα. Συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση της λειτουργίας του χρήματος, του πληθωρισμού και των οικονομικών υφέσεων, αντέκρουσε πειστικά τα σοσιαλιστικά επιχειρήματα και διατύπωσε μια ριζοσπαστική κριτική στις κυρίαρχες μεθοδολογίες για τη μελέτη των οικονομικών. Η πολυδιάστατη συνεισφορά του στην Αυστριακή Σχολή αποτέλεσε διανοητικό θεμέλιο και γνώμονα πολλών στοχαστών της ίδιας πνευματικής παράδοσης, όπως ο Friedrich Hayek, o Murray Rothbard και o Israel Kirzner.
Η μελέτη του Eamonn Butler για τον Ludwig von Mises παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο του μεγάλου αυτού οικονομολόγου και επιβεβαιώνει την επικαιρότητά του και στη σημερινή εποχή. Πράγματι, ενώ η κλασική οικονομολογική σκέψη αποδείχθηκε ελλιπής ως προς την κατανόηση και την αντιμετώπιση της τελευταίας οικονομικής κρίσης, η αναλυτική σκέψη του Mises αποτελεί ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς. Επιπλέον, η Αυστριακή Οικονομική Σχολή προσφέρει μια έγκυρη εξήγηση της σταθερά μη ικανοποιητικής απόδοσης των κρατικών υπηρεσιών υγείας και παιδείας.
Το εγχειρίδιο αυτό εξηγεί με τρόπο γλαφυρό τους σημαντικούς λόγους που το έργο του Mises θα πρέπει να απασχολήσει πολύ εντονότερα, όχι μόνο τους οικονομολόγους αλλά και τους πολιτικούς, κατακτώντας την κεντρική θέση που του αξίζει στον πυρήνα της οικονομικής σκέψης.
Floyd A. Harper
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ο δρόμος της ανάκτησής της
Η σύντομη αυτή πραγματεία περί ελευθερίας γράφτηκε σε μια εποχή στην οποία η ελευθερία του ατόμου, η ελευθερία όπως την αντιλαμβανόταν ο κλασικός φιλελευθερισμός, βρισκόταν σε υποχώρηση: η φασιστική απειλή ήταν πρόσφατη, η κομμουνιστική απειλή μεγάλωνε, ενώ στις δημοκρατικές χώρες το κράτος επεκτεινόταν διαρκώς εις βάρος της ατομικής ελευθερίας.
Απέναντι σε αυτές τις ιδεολογικές δυνάμεις, που συχνά στηρίζονταν σε στρεβλές αντιλήψεις για την «πραγματική ελευθερία» και τη σχέση ατόμου - κοινωνίας, ο Floyd A. Harper, εξέχουσα προσωπικότητα του κλασικού φιλελευθερισμού κατά τον 20ό αιώνα, προβαίνει σε μια στέρεα, σαφή και προσιτή υπεράσπιση των κλασικών φιλελεύθερων αρχών που έχουν στον επίκεντρό τους το πρωτείο της ελευθερίας του ατόμου από καταναγκασμούς και την οικοδόμηση μιας ελεύθερης κοινωνικής τάξης χτισμένης στις εθελοντικές σχέσεις και συναλλαγές ελεύθερων ανθρώπων.
Στη βάση του φιλελεύθερου οράματος του Harper τοποθετείται η οικονομική ελευθερία: η ελευθερία των ατόμων να κατέχουν περιουσία, να εργάζονται και να συναλλάσσονται ελεύθερα σε μια ελεύθερη αγορά. Οι ιδέες του βιβλίου είναι διαχρονικές, οι προβληματισμοί του παραμένουν επίκαιροι. Το βιβλίο του Χάρπερ θα αποτελέσει μια πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιοθήκη των αναγνωστών/-ριών που ενδιαφέρονται για τον φιλελευθερισμό, αλλά και για τις πολιτικές ιδέες γενικότερα.
Jeffrey Tucker
Δεξιός Κολεκτιβισμός
Η άλλη απειλή για την ελευθερία
Η άνοδος μιας νέας σοβινιστικής και αυταρχικής άκρας δεξιάς αποτελεί μια από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις της εποχής μας σε Ευρώπη και Αμερική. Ο εξέχων φιλελεύθερος διανοούμενος Τζέφρι Τάκερ προσεγγίζει το φαινόμενο από φιλελεύθερη σκοπιά και δείχνει ότι η νέα άκρα δεξιά είναι στην πραγματικότητα η σύγχρονη ενσάρκωση μιας διανοητικής και πολιτικής παράδοσης δεξιόστροφου κολεκτιβισμού, η οποία έχει ιστορία δύο αιώνων και η οποία συγκροτήθηκε εξαρχής σε πλήρη αντίθεση προς τις φιλελεύθερες αξίες της ατομικής ελευθερίας, των καθολικών δικαιωμάτων, της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας.
Στη θέση αυτών των αξιών, ο δεξιός, αντιφιλελεύθερος και αντικαπιταλιστικός κολεκτιβισμός προώθησε την υπεροχή συλλογικοτήτων όπως το έθνος και η φυλή έναντι του ατόμου, την απεριόριστη κρατική εξουσία υπό έναν ισχυρό ηγέτη, τη διάκριση των ανθρώπων σε «ανώτερους» και «κατώτερους», τον κεντρικό σχεδιασμό και τον οικονομικό εθνικισμό, και τον πόλεμο ως υπέρτατο νόημα της ζωής. Και ενώ ο φιλελευθερισμός χάρισε στην ανθρωπότητα δύο αιώνες ελευθερίας, ευημερίας και ανθρώπινης ανάπτυξης, ο δεξιός κολεκτιβισμός βρήκε την πλήρη του ενσάρκωση στη φρίκη του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού.
Η απάντηση στη νέα ενσάρκωση του δεξιού κολεκτιβισμού δεν μπορεί να προέλθει από μια εξίσου κολεκτιβιστική αριστερά, η οποία, παρά τις όποιες διαφορές της με τον δεξιό κολεκτιβισμό, διακατέχεται από το ίδιο αντιφιλελεύθερο πνεύμα και βρήκε τη δική της φρικώδη ιστορική ενσάρκωση στον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό. Αλλά δεν μπορεί, υποστηρίζει ο Τάκερ, να προέλθει ούτε από τις ήπιες, δημοκρατικές εκδοχές του αριστερού ή του δεξιού κρατισμού, από τη σοσιαλδημοκρατία ή τον συντηρητισμό, αφού η αποτυχία του κρατισμού εν γένει ήταν εκείνη που οδήγησε στην επανεμφάνιση ακραίων μορφών κολεκτιβισμού.
Η μόνη πραγματική απάντηση, κατά τον Τάκερ, μπορεί να προέλθει από την αναβίωση του κλασσικού φιλελευθερισμού. Και αν μπορούσαμε να τη συνοψίσουμε σε μια λέξη, αυτή θα ήταν «ελευθερία».
Milton Friedman
Η ελευθερία της επιλογής
Μέρος 9o
Πως να γιατρέψουμε τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός προκύπτει όταν η ποσότητα των χρημάτων που τυπώνονται ή κόβονται αυξάνεται ταχύτερα από τη δημιουργία νέων αγαθών και υπηρεσιών. Το χρήμα είναι «σύμβολο» του πλούτου ενός έθνους. Αν δημιουργούνται περισσότερα σύμβολα από νέο πλούτο, χρειάζονται περισσότερα από αυτά για την αγορά των ίδιων αγαθών. Ο Φρίντμαν εξηγεί γιατί ο πληθωρισμός αρέσει στους πολιτικούς και γιατί οι έλεγχοι μισθών και τιμών δεν αποτελούν λύσεις στο πρόβλημα.
Ο Φρίντμαν επισκέπτεται την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.