Με τρεις διαφορετικές προσφορές από την βιβλιοθήκη του κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου 2020 στα σημεία πώλησης και στα super market όλης της χώρας η εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Αυτό το Σαββατοκύριακο οι αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα βιβλία :
- «Σοσιαλισμός: η αποτυχημένη ιδέα που ποτέ δεν πεθαίνει», του Kristian Niemietz
- «Ιδέες Ελευθερίας-Τα αυστριακά οικονομικά και ο φιλελευθερισμός στον 21ο αιώνα», του Steven Horwitz
-«Κοινός νους», του Thomas Paine
Σοσιαλισμός: η αποτυχημένη ιδέα που ποτέ δεν πεθαίνει
Kristian Niemietz
Πόσες φορές έχουμε ακούσει για κάποιο μεγαλόπνοο εγχείρημα εφαρμογής του σοσιαλισμού ότι δεν ήταν «πραγματικός σοσιαλισμός»; Τόσες φορές, όσες επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στην πράξη και κατέληξε σε αδιαμφισβήτητη αποτυχία. Σε οποιαδήποτε χώρα, ήπειρο ή εποχή, από οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων με σοσιαλιστικές ιδέες, και με οποιονδήποτε τρόπο και αν βρέθηκαν αυτοί στην εξουσία.
;Oμως η «γνησιότητα» του εκάστοτε σοσιαλιστικού εγχειρήματος διαπιστώνεται πάντα από τους οπαδούς του εκ των υστέρων, δηλαδή, μόνο μετά την αδιαμφισβήτητη αποτυχία· ενώ όσο το εγχείρημα βρίσκεται σε εξέλιξη, όχι μόνο χαιρετίζεται ως «πραγματικός σοσιαλισμός», αλλά πολλές φορές ως ο «αυτή τη φορά πραγματικός» σοσιαλισμός, ο οποίος θα πετύχει εκεί που άλλοι απέτυχαν γιατί ήταν «ψεύτικοι». Μέχρι να έρθει ξανά η αποτυχία και να επιστρατευτεί η ίδια εξήγηση από τους ίδιους ανθρώπους που ήταν κάποτε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εγχειρήματος και τώρα «διαπιστώνουν» τον «κίβδηλο» χαρακτήρα του.
Η επανάληψη της ίδιας αποτυχίας και της ίδιας, αδύναμης εν τέλει, εξήγησης θα έπρεπε το λιγότερο να προκαλέσει την υποψία ότι κάτι εσφαλμένο υπάρχει στις ίδιες τις σοσιαλιστές ιδέες, όχι μόνο στην εκάστοτε εφαρμογή τους. Φαίνεται όμως ότι είναι τέτοια η ψυχολογική δύναμη της σοσιαλιστικής αυταπάτης, ώστε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δυσκολεύεται ακόμα και ύστερα από τόση ιστορική εμπειρία να ξεφύγει από την επιρροή της. Την ιστορία αυτής της ιδεολογικής αυταπάτης παρουσιάζει με πειστική επιχειρηματολογία και στέρεα εμπειρική τεκμηρίωση το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Μένει στον αναγνώστη και την αναγνώστρια να αποφασίσουν αν θα ανοιχτούν στη δύναμη των επιχειρημάτων και των τεκμηρίων, ή θα αφεθούν στη δύναμη του ιδεολογικού μύθου.
Ιδέες Ελευθερίας
Τα αυστριακά οικονομικά και ο φιλελευθερισμός στον 21ο αιώνα
Steven Horwitz
Ο καθηγητής Steven Horwitz είναι ένας από τους πλέον εξέχοντες σύγχρονους εκπροσώπους των ιδεών του κλασικού φιλελευθερισμού και της φιλελεύθερης αυστριακής οικονομικής σχολής, τις οποίες έχει αναπτύξει και υπερασπιστεί τόσο μέσω του ακαδημαϊκού έργου του, όσο και μέσω των άρθρων του για το ευρύ κοινό, μερικά από τα οποία συγκεντρώνονται στον ανά χείρας τόμο.
Τα άρθρα της συλλογής προσφέρουν, στο σύνολό τους, μια πρώτης τάξεως, προσιτή και έγκυρη εισαγωγή σε θεμελιώδεις ιδέες του κλασικού φιλελευθερισμού και των αυστριακών οικονομικών, διατυπώνουν με διαύγεια και στέρεα λογική μερικά από τα κυριότερα επιχειρήματα υπέρ των αρχών της ελευθερίας της κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας, αποκρούουν κάποιες διαδεδομένες και δημοφιλείς επιθέσεις εναντίον τους και προσεγγίζουν από φιλελεύθερη οπτική μια γκάμα ζητημάτων, από τον αντισημιτισμό ώς την ανησυχία για το φυσικό περιβάλλον.
Με το ανά χείρας βιβλίο, το αναγνωστικό κοινό δεν θα έρθει μόνο σε επαφή με τη σκέψη και τον ζωντανό λόγο ενός σπουδαίου φιλελεύθερου διανοούμενου της εποχής μας, αλλά θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του για τον κλασικό και τον σύγχρονο φιλελευθερισμό, θα κατανοήσει καλύτερα κεντρικής σημασίας ιδέες και επιχειρήματα, θα ξεδιαλύνει συγχύσεις και παρανοήσεις, και εν τέλει θα αποκτήσει μια εναργέστερη εικόνα για το τι πραγματικά πρεσβεύει η φιλοσοφία, η πολιτική και η οικονομία της ελευθερίας.
Kοινός Νους
Thomas Paine
Ελάχιστα πολιτικά κείμενα υπήρξαν τόσο δημοφιλή και άσκησαν τόσο μεγάλη επιρροή όσο ο Κοινός Νους του Thomas Paine. Δημοσιευμένο ανώνυμα το 1776, το μικρό βιβλίο του Πέιν υποστήριξε με πάθος, αμεσότητα και διαυγή επιχειρηματολογία το δικαίωμα των δεκατριών τότε αποικιών της Αμερικής να αποσχιστούν από τη Μεγάλη Βρετανία και να γίνουν μια ανεξάρτητη δημοκρατία. Ο Κοινός Νους γνώρισε αμέσως τεράστια διάδοση και ενέπνευσε τους συμπατριώτες του Paine να ενστερνιστούν το αίτημα της ανεξαρτησίας στη σύγκρουσή τους με το βρετανικό στέμμα και να ριχτούν στον αγώνα που θα οδηγούσε τελικά στην ίδρυση της μεγαλύτερης δημοκρατίας στην ιστορία.
Οι ιδέες του Paine στηρίζονται στις φιλελεύθερες αρχές του Διαφωτισμού. Οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου διατρέχουν το έργο και βρίσκονται στον πυρήνα των επιχειρημάτων του υπέρ της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, ενώ καθοδηγούν και την καυστική κριτική που ασκεί στην απολυταρχία, στην τυραννία και την υποτέλεια. Ο Paine εμπνέεται επίσης από τη χριστιανική παράδοση, ιδίως την προτεσταντική της Αμερικής, στην οποία ανακαλύπτει ένα ισχυρό ηθικό επιχείρημα υπέρ της ελευθερίας και κατά της τυραννίας, με σεβασμό πάντοτε στη θεμελιώδη για εκείνον αρχή της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας της συνείδησης.
Ο Κοινός Νους του Paine δεν έχει σταματήσει να εκδίδεται και να διαβάζεται ευρύτατα εδώ και δύο αιώνες στην Αμερική και όχι μόνο. Η ενθουσιώδης, σαφής, στέρεη και αποφασιστική υποστήριξη των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας που περικλείει δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο ή αδιάφορο όποιον άνθρωπο ενστερνίζεται τις ίδιες αξίες, σε όποια χώρα ή όποια εποχή και αν βρίσκεται.