Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο liberal και στη Σοφία Κωστάρα, αποκαλύπτει ότι στόχος του είναι να αποδείξει πως το Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο και δυναμώνει σε πείσμα όσων θέλουν να το δουν να καταρρέει. Μάλιστα, ο υπουργός δηλώνει ότι έχει αποφασίσει να μην κρυφτεί πίσω από τα όποια προβλήματα, αλλά να τα αντιμετωπίσει κατά μέτωπο. Ελλείψεις, εφημερίες, clawback, αλλά και πρόληψη, στο επίκεντρο της κουβέντας μας.
11 μήνες στο τιμόνι του υπ. Υγείας και η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι δεν έχετε σταματήσει στιγμή να προωθείτε τις υποθέσεις του προς όφελος των πολιτών. Πέρα από αυτή τη γενική εντύπωση, ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός για όσα έχετε πράξει, έχετε πετύχει ή δεν έχετε πετύχει μέσα σε αυτό το 11μηνο. Πού νομίζετε ότι έχετε καθυστερήσει;
Όλη μου η προσπάθεια αυτούς τους 11 μήνες πια στο σύστημα Υγείας γίνεται ώστε οι συμπολίτες μας να αντιληφθούν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο δεν καταρρέει, όπως διαρκώς λέγεται από τους συνδικαλιστές και τη «συμμορία της μιζέριας», αλλά παρά τα όποια προβλήματά του στέκεται όρθιο και δυναμώνει. Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας του κόσμου, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Για παράδειγμα, η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας.
Εγώ λοιπόν έχω αποφασίσει να μην κρυφτώ πίσω από τα προβλήματα, αλλά να τα αντιμετωπίσω κατά μέτωπο. Και αυτό κάνω όλο αυτό το διάστημα. Μαζί με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης σε 93 από τα 125 νοσοκομεία και σε 156 από τα 318 Κέντρα Υγείας. Κάνουμε τις περισσότερες προσλήψεις μονίμου προσωπικού από την ίδρυση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα. Δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ και τη δυνατότητα ιδιωτών να δουλεύουν στο ΕΣΥ. Ιδρύουμε επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν ως Σταθμοί Τηλεϊατρικής για την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Επενδύουμε πάνω από 200 εκ. ευρώ για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Καθιερώνουμε την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα για τις αναμονές σε κάθε νοσοκομείο. Θεσπίζουμε τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν ήδη χειρουργηθεί νωρίτερα. Και από τις 28 Νοεμβρίου, ξεκινάμε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37 χιλιάδες συμπολίτες μας, όπως άλλωστε είχα προσωπικά δεσμευτεί.
Προφανώς, υπάρχουν ακόμα προβλήματα, καθυστερήσεις, κενά, αστοχίες, πείτε το εσείς όπως θέλετε. Το βέβαιο όμως είναι ότι το ΕΣΥ αλλάζει και αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο.
Στο θέμα των ελλείψεων στα νοσοκομεία. Αν και έχετε κάνει κάθε φιλότιμη προσπάθεια για να το επιλύσετε, δυστυχώς τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πάσχουν. Τι νομίζετε ότι χρειάζεται προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.
Συμφωνώ μαζί σας ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πάσχουν. Υπάρχουν ακόμα πολλά και μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, σίγουρα όμως όχι περισσότερα από το παρελθόν. Τα νοσοκομεία σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν όλοι οι δείκτες. Έχουμε μεγαλύτερους προϋπολογισμούς ανά νοσοκομείο, περισσότερο προσωπικό ανά νοσοκομείο, μεγαλύτερη παραγωγή χειρουργείων ανά νοσοκομείο, μεγαλύτερο αριθμό εξυπηρέτησης ασθενών ανά νοσοκομείο.
Ως Υπουργός Υγείας έχω δεσμευτεί προσωπικά να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για να μειωθεί η αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Πιστεύω ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα νέα ΤΕΠ, ο νέος τρόπος στην εφημερία των νοσοκομείων, οι προσλήψεις τραυματιοφορέων, η καλύτερη διασπορά των ασθενών, οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ και κάποιες επιπλέον αποφάσεις που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα, θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα στα επείγοντα, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2025.
Ακανθώδες θέμα το clawback, κάτι που έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στις πολυεθνικές. Υπάρχουν περιθώρια βελτιωτικών κινήσεων;
Ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας στις 3 Ιανουαρίου του ’24 και είχα ορισμένες βασικές αποστολές. Η πρώτη ήταν να φέρουμε μια ηρεμία στην αγορά του φαρμάκου, η οποία ήταν σε πολύ μεγάλη ανησυχία λόγω του ύψους του ρεκόρ του clawback το 2023. Τώρα είμαστε πια στο Νοέμβριο του ’24, έχουμε κάνει την δαπάνη δημόσια και οι εταιρίες την παρακολουθούν ανά 15 μέρες στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ. Ήδη τη δαπάνη στο φάρμακο του 2024 την έχουμε ελέγξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ στο retail θα υπάρξει πολύ μικρή αύξηση και στα νοσοκομεία μηδενική αύξηση. Γενικά στη φαρμακευτική δαπάνη νομίζω ότι θα πετύχουμε όλους τους στόχους που θέσαμε, στην αρχή της χρονιάς.
Παράλληλα, είμαστε σε συνομιλίες με όλη την φαρμακοβιομηχανία για να προχωρήσουμε σε ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε ένα σταθερό περιβάλλον δαπάνης και κινήτρων. Μέσα σε αυτό το μνημόνιο θα προβλέψουμε και ένα κανάλι καινοτομίας. Τι είναι αυτό το κανάλι; Θα είναι ένας ξεχωριστός δημοσιονομικός χώρος που θα έχει πολύ μικρότερο clawback έως και μηδενικό, με τη λογική ότι θα μπαίνουν εκεί τα φάρμακα για μια τριετία με πολύ αυστηρά κριτήρια, ώστε να πιεστούν οι εταιρείες να φέρουν αυτά τα φάρμακα στην Ελλάδα γρηγορότερα απ’ ότι τώρα σχεδιάζουμε.
Σημαντικό το μέχρι τώρα έργο του υπουργείου στον τομέα της πρόληψης. Τι να αναμένουμε ακόμη;
Τα προγράμματα των προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης» για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πάνε εξαιρετικά καλά. Μέσα Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 - 70 ετών. Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει τόσο ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικών εξετάσεων για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πέραν του οφέλους στην υγεία που προφανώς είναι το μείζον, έχουν και ένα χαρακτήρα εξοικονόμησης πολύ μεγάλων πόρων, διότι αντιμετωπίζοντας αυτές τις ασθένειες από την αρχή, τελικά σου κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι αν τις αντιμετωπίσεις στη συνέχεια. Το να έχεις ισχυρή πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα σου εξοικονομήσουν πόρους που σίγουρα στο μέλλον θα τους χρειαστείς.
Εφημερίες. Ακούγονται πολλά, αλλά σίγουρα είστε η πιο αξιόπιστη πηγή να μας πείτε τι αλλάζει.
Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινήσαμε το νέο σύστημα συνεφημέρευσης. Κατά την έναρξή του υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες, οι οποίες στην πορεία διορθώθηκαν. Σιγά σιγά το σύστημα έχει αρχίσει να λειτουργεί και αυτό ήδη φαίνεται. Κάθε βράδυ, μία ομάδα του Υπουργείου Υγείας επισκέπτεται τα νοσοκομεία και παρακολουθεί στενά τις εφημερίες. Την επόμενη μέρα, με ενημερώνουν για τις αναμονές, τις εισαγωγές και το μέσο χρόνο εξέτασης ανά νοσοκομείο. Έχω δεσμευτεί δημόσια στον ελληνικό λαό ότι μέχρι το Πάσχα ο μέσος χρόνος αναμονής στην εφημερία θα μειωθεί σημαντικά. Υπάρχει σχέδιο, το εφαρμόζουμε και προχωράμε.
Πιστεύετε ότι ο κόσμος σάς εμπιστεύεται; Τι εισπράττετε από τον απλό πολίτη στο δρόμο. Τι σας ζητούν;
Το αν μας εμπιστεύεται ο κόσμος, δεν θα σας το απαντήσω εγώ. Το απάντησαν με τη ψήφο τους οι πολίτες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 και στις πρόσφατες ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Κάθε περαιτέρω σχόλιο περιττεύει. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει ήδη τη δεύτερη της θητεία και η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Σε ό,τι αφορά το δικό μου χαρτοφυλάκιο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Υγεία δεν είναι από τα βασικά προβλήματα που εντοπίζουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εφησυχάζουμε ή ότι επαναπαυόμαστε.Είμαστε πάντα δίπλα στην κοινωνία, ακούμε τις ανησυχίες της, κάνουμε διάλογο μαζί της και αν έχουμε κάνει κάπου λάθος, γιατί όχι, να το διορθώσουμε.
Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ να συνομιλώ με κόσμο που συναντώ τυχαία είτε κατά την επίσκεψή μου σε κάποιο νοσοκομείο, είτε στον δρόμο. Τους ευχαριστώ που με πλησιάζουν για να μου πουν είτε ένα παράπονο, είτε έναν καλό λόγο. Και τα δύο είναι ευπρόσδεκτα.