Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτό το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουλίου, ο Φιλελεύθερος κυκλοφορεί στα περίπτερα με τρία βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε:
Ελεύθερο Εμπόριο
Πώς πλουτίζουν τα έθνη
Σ’ αυτή τη σύντομη μελέτη του ΙΕΑ, ο διαπρεπής καθηγητής οικονομικών Donald J. Boudreaux αντλεί από τα διαχρονικά επιχειρήματα του Adam Smith για να καταρρίψει τους συχνότερους και πλέον διαδεδομένους μύθους σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο. «Το εμπόριο πλουτίζει όσους συμμετέχουν σ’ αυτό. Λίγες ιδέες είναι λιγότερο αμφισβητήσιμες από τους οικονομολόγους. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διατηρηθεί πολιτική συναίνεση υπέρ του», υπογραμμίζει. Σε μια εποχή που ο προστατευτισμός, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει εκ νέου να κερδίζει έδαφος, το βιβλίο αυτό αποτελεί ανάσα οικονομικής λογικής και φαρέτρα ακλόνητων επιχειρημάτων υπέρ της ελευθερίας.
Φιλελευθερισμός. Γιατί;
Ένα βιβλίο σε επιμέλεια του Tom G. Palmer που έρχεται να ανοίξει στον αναγνώστη παράθυρο στις ιδέες της ελευθερίας και της δύναμης των ατομικών επιλογών που καθορίζουν τη ζωή μας, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στον πολιτισμό, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την φιλοσοφία, την Παιδεία και την τεχνολογία.
Με κείμενα γραμμένα από ηγετικές φυσιογνωμίες του φιλελεύθερoυ φοιτητικού κινήματος όπως ο Alexander McCobin, συνιδρυτής του δικτύου Students for Liberty, και o Olumayowa Okediran, ιδρυτής του African Liberty Students Organization, αλλά και με δοκίμια γραμμένα από ανθρώπους της πολιτικής, του ακαδημαϊκού κόσμου, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, το βιβλίο “Φιλελευθερισμός. Γιατί”, είναι μια ωδή στην ελεύθερη σκέψη και μια “ανοιχτή πρόσκληση” για να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, μακρυά από καταναγκασμούς και έξωθεν επιβολές. Είναι ένα βιβλίο που υπερασπίζεται όχι μόνο τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης στο βαθμό που αυτή δεν βλάπτει τα δικαιώματα των άλλων, αλλά μας βοηθά να καταλάβουμε πως το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής αποτελεί θεμέλιο για την κοινωνική συνεργασία και την ευημερία.
Περί Ελευθερίας
Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να μιλούν, να εκφράζονται και να πράττουν όπως επιθυμούν, στον βαθμό που δεν βλάπτουν τους άλλους. Το κράτος και η κοινωνία δεν δικαιούνται να παρεμβαίνουν στη ζωή των ατόμων, να τους επιβάλλουν υποχρεώσεις ή απαγορεύσεις σε θέματα που αφορούν μόνο τα ίδια, επειδή τέτοιες παρεμβάσεις θα ήταν, υποτίθεται, για το καλό τους. Στον βαθμό που δεν προκαλούν βλάβη στους άλλους, τα άτομα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν για τη ζωή τους, ακόμα και αν προκαλούν βλάβη στον εαυτό τους.
Η παραπάνω αρχή ανήκει στον πυρήνα των ιδεών που συγκροτούν τη φιλελεύθερη αντίληψη για την ελευθερία και για τη σχέση των ατόμων με το κράτος και την κοινωνία. Και το περίφημο δοκίμιο «Περί Ελευθερίας» του John Stuart Mill αποτελεί την πιο κλασική διατύπωση, διερεύνηση και υπεράσπισή της. Κάθε συζήτηση επάνω στο θέμα έχει, και θα εξακολουθήσει να έχει, αφετηρία και κεντρικό σημείο αναφοράς τις ιδέες που αναπτύσσει ο Mill στις σελίδες του. Γι’ αυτό τον λόγο το «Περί Ελευθερίας» είναι κάτι παραπάνω από ένα κλασικό κείμενο πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας: είναι ένα από τα σπάνια εκείνα έργα που όρισαν και θα εξακολουθήσουν να ορίζουν στο μέλλον τι σημαίνει φιλελευθερισμός