Τρίτη νύχτα αγωνίας στα Βίλια: Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων έξω από τον οικισμό

Τρίτη νύχτα αγωνίας στα Βίλια: Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων έξω από τον οικισμό

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν για τρίτη νύχτα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων της περιοχής ώστε η πυρκαγιά να ανακοπεί και να μην περάσει στα Βίλια. 

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί να περιοριστεί η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή με μια νέα αναζωπύρωση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Οι φλόγες είχαν ήδη περάσει από το σημείο και κινήθηκαν προς τον ορεινό όγκο με αποτέλεσμα να γίνει μια νέα κινητοποίηση της πυροσβεστικής στην περιοχή παρά το γεγονός πως η εικόνα της φωτιάς γύρω από τον οικισμό ήταν για αρκετό διάστημα αρκετά καλύτερη.

Το θετικό είναι ότι αυτήν την ώρα δεν φυσάει ενώ την νύχτα αναμένεται ότι οι άνεμοι που επίσης δεν θα είναι ισχυροί θα γυρίσουν σε βορειοανατολική κατεύθυνση γεγονός που σημαίνει ότι θα στρέψουν την πυρκαγιά προς τα καμένα.

Παρά το γεγονός ότι είχε καταστεί εφικτό να περιοριστεί η φωτιά, οι αναζωπυρώσεις σε περιοχές περιφερειακά από τα Βίλια είναι συνεχείς και διαρκείς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Έχουν καεί 75.000 στρέμματα - Η φωτογραφία από δορυφόρο

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel - 2  από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Στη χαρακτηριστική αυτή εικόνα φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.