Έξι στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης σκοτώθηκαν την Κυριακή στη βορειοδυτική Τυνησία, σε μια «τρομοκρατική» ενέργεια, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στη χώρα τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.
Η επίθεση διαπράχθηκε ενώ η Τυνησία, που κλονίζεται από βαθιά πολιτική κρίση, ήλπιζε φέτος να έχει μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, χάρη στη βελτίωση της κατάστασης ως προς την ασφάλεια, που συνέβαλε να επανακάμψουν στη χώρα πολλά μεγάλα τουριστικά γραφεία.
Έξι άνδρες της Εθνοφρουράς σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους επλήγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, στον τομέα Άιν Σουλτάν, στην επαρχία Τζεντούμπα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου έκανε λόγο περί «τρομοκρατικής» ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι μετά την έκρηξη, οι δράστες της επίθεσης «άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας» και διευκρίνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των τρομοκρατών» με τη συμμετοχή του στρατού.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, που διαπράχθηκε σε μια ορεινή παραμεθόρια περιοχή όπου δρουν δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις, η φάλαγγα Όκμπα ιμπν Ναφάα, που αποτελεί βραχίονα της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), καθώς και η Τζουντ αλ Χιλάφα, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα είναι μακρύς», δήλωσε στον τόπο της επίθεσης ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Γάζι Τζερίμπι. «Θα φθάσουμε ως τα κρησφύγετα (σ.σ. των εξτρεμιστών) και θα πάρουμε εκδίκηση εν ονόματι του τυνησιακού λαού», πρόσθεσε.
Μια τελετή για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα έχει προγραμματιστεί για τις 08:00 σήμερα στην Τύνιδα.
Οι αρχές αποφάσισαν μετά την επίθεση να αναβληθούν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν για χθες Κυριακή στη χώρα.
Η επίθεση ενδέχεται να επιτείνει τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην Τυνησία, όπου ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ, ο οποίος πρόσφατα απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών του, είναι αντιμέτωπος με ολοένα εντονότερη αμφισβήτηση από το εσωτερικό της δικής του παράταξης.
Συγκρούσεις καταγράφονται συχνά στα σύνορα με την Αλγερία, αλλά είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που καταγράφηκαν τόσο βαριές απώλειες.
Στο Αλγέρι, το υπουργείο Εξωτερικών «καταδίκασε σθεναρά αυτή την τρομοκρατική επίθεση». Η ΕΕ εξέφρασε συλλυπητήρια και την «πλήρη υποστήριξή της» στην Τυνησία «στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας».
Η πιο πρόσφατη μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Τυνησία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2016, όταν τζιχαντιστές εξαπέλυσαν συντονισμένες ενέργειες εναντίον εγκαταστάσεων των υπηρεσιών ασφαλείας στην Μπεν Γκερντάν, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 στελέχη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης και επτά πολίτες.
Τον Απρίλιο, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισλαμιστές στην ορεινή περιοχή Κασερίν.
Μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, η Τυνησία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έξαρση της δράσης του τζιχαντιστικού κινήματος, οργανώσεις του οποίου έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες στρατιωτικούς, αστυνομικούς, αλλά και πολίτες και ξένους τουρίστες.
Αν και η κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας θεωρείται πως έχει βελτιωθεί αισθητά, η Τυνησία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Νοέμβριο του 2015, όταν διαπράχθηκε επίθεση εναντίον της προεδρικής φρουράς στην οποία 12 στελέχη της σκοτώθηκαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP