Τζ. Κλούνεϊ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

Τζ. Κλούνεϊ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα

Τη θέση πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα όπου και ανήκουν διατύπωσε εκ νέου ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ».

«Υπάρχουν πράγματι πολλά αντικείμενα ιστορικής αξίας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Παράλληλα, ο ηθοποιός κάλεσε τη Βρετανία να επιτρέψει τη μόνιμη επανένωσή τους στον γενέθλιο τόπο τους.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη», τόνισε ο Κλούνεϊ σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε με την Τζάνετ Σούζμαν, πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM).

Υπενθυμίζεται πως ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε εκφράσει αντίστοιχη άποψη υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών και το 2014, προκαλώντας την αντίδραση του τότε δημάρχου Λονδίνου και νυν πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

AP Photo/Alastair Grant