Την κρισιμότητα των επόμενων 100 ημερών όσον αφορά στην έξοδο από το πρόγραμμα και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ ενώ τόνισε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη.
«Θα είναι κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία», δήλωσε χαραλτηριστικά.
Ο Τζ. Πάιατ, μιλώντας στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., και θέμα «Defense & Security in a Digital World τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι επόμενες 100 ημέρες είναι κρίσιμες για την έξοδο από το πρόγραμμα και την παραπέρα προώθηση των μεταρρυθμίσεων».
«Στηρίζουμε την Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη, επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων εδώ, σύσφιξη διμερών στρατιωτικών σχέσεων. Θα είναι κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία και τις διμερείς σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πάιατ, σύμφωνα με την kathimerini.gr, ο οποίος παρουσιάστηκε ως «καταλύτης» στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
«Οι επόμενες 100 μέρες κρίσιμες για την έξοδο από το πρόγραμμα και την παραπέρα προώθηση μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών:
«Έχουμε δουλέψει στενά για να ενισχύσουμε τη σχέση μας στην Άμυνα, τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, Ευγνώμων ότι οι χώρες μας ασφαλείς και η συμμαχία μας πιο ισχυρή από ποτέ εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί επισκέπτονται τη χώρα, ενώ και η ελληνική στρατιωτική ηγεσία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, όπου συζητήθηκε η διμερής συνεργασίας, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα».
Όπως είπε ο κ. Πάιατ, πρέπει να «εκμεταλλευτούμε το θετικό μομέντουμ όπως εκφράστηκε και από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο και να χτίσουμε εκεί. Η γωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της ΝΑ πτέρυγας της Ευρώπης. Αυτό είναι καθαρό ο 1944 όταν ξεκινήσαμε το Σχέδιο Μαρσαλ, καθαρό και σήμερα».
Ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών όπως η Phoenix Exress και η Ηνίοχος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι επενδύουν σε αυτές.
«Η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες για περιφερειακά σχήματα συμμαχίας και συνεργασίας. Υποστηρίζουμε ισχυρά τα τρίγωνα συνεργασίας με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και με Αίγυπτο και Ισραήλ, όπως επίσης και πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση των ΥΠΕΞ την Παρασκευή χωρών της Ανατολικής και των Βαλκανίων.
Δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έχει επιστρέψει και βοηθά τις χώρες στα βόρεια σύνορά στην πορεία τους προς ΕΕ και ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Τζ. Πάιατ ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά στην αναβάθμιση των F-16.
«Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο με 2%, - η δε αναβάθμιση των F16 χαρακτηριστικό παράδειγμα, θα είναι επιτυχές παράδειγμα συνεργασίας και για τις 2 χώρες».
Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συμφωνούν στο ότι η συμμαχία των δύο χωρών πρέπει να γίνει ακόμα ισχυρότερη στις αναδυόμενες προκλήσεις.
Μάλιστα, με αφορμή το ότι η ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, ο κ. Πάιατ προδιέγραψε την ενίσχυση της αμερικανικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Φωτογραφία intime news