«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση», εκτιμά η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, με αφορμή την σημερινή πανελλαδική απεργία.
«Οι προοπτικές για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται. Και σε αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα η νέα γενική απεργία», αναφέρει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα η οποία απαριθμεί τα αιτήματα που προβάλουν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την σημερινή απεργία.
«Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δουλειά για όλους, καθολική κοινωνική πρόνοια, κατάργηση της φοροεπιδρομής, μη κατασχέσιμη πρώτη κατοικία, είναι τα βασικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (...) ωστόσο οι δεκάδες κινητοποιήσεις από την αρχή της κρίσης έχουν κουράσει τους Έλληνες. Η αναπόφευκτη συνέπεια: μετά την έκφραση οργής και δυσαρέσκειας ακολούθησε ο λήθαργος. Κι ας έχει ο πληθυσμός πολλούς λόγους να κατέβει στους δρόμους. Διότι οι Έλληνες γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Αθήνα είναι μόλις 14% χαμηλότερες από ότι στο Βερολίνο λόγω των αυξημένων καταναλωτικών φόρων και άλλων εισφορών», αναφέρει η WZ.
«Παράλληλα ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 300 ευρώ μέσα σε μια οκταετία από 1.450 ευρώ το 2010 σε 1.120 το 2018. Την ίδια στιγμή πολλοί δεν έχουν δουλειά, η ανεργία μάλιστα αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που οφείλεται στο τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Το 2017 το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης έφθασε σε ύψος ρεκόρ 7,2%. Πιο συγκεκριμένα: Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών βρίσκονταν στα 115 δις ευρώ, οι δαπάνες τους έφθασαν τα 123 δις, ήταν δηλαδή 7,2% υψηλότερες», προσθέτει το άρθρο καταλήγοντας στο πικρό συμπέρασμα:
«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση. Και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει την σκληρή πολιτική λιτότητας. Οι προοπτικές για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται. Και σε αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα η νέα γενική απεργία».