Εφόσον τηρηθούν οι μεγάλες παραδόσεις εμβολίων που περιμένει χώρα μας για το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της μεγάλης κατηγορίας των ευπαθών της ομάδας Β που αναμένεται να ξεκινήσει το Μάιο, θα προχωρήσουμε μέσα στον Ιούνιο στον εμβολιασμό του υγιούς παραγωγικού πληθυσμού των σαραντάρηδων, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Συνολικά οι παραδόσεις που περιμένουμε μέχρι και τον Ιούνιο αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια δόσεις, ενώ η μεγάλη κατηγορία των ευπαθών ατόμων που ανήκουν στην ομάδα Β ανέρχεται αριθμητικά σε περίπου 1,3 εκατομμύρια συνανθρώπους μας.
Ο Μάρτιος έκλεισε με 1.700.000 εμβολιασμούς, ακριβώς όπως είχε πει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, αρχές Απριλίου 1.092.000 συμπολίτες μας είχαν εμβολιαστεί με μία δόση, 608.000 είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση. Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ο στόχος μας ήταν να ξεπεραστούν οι 55.000 εμβολιασμοοί τη μέρα, ώστε στο τέλος του μήνα να φτάσουμε 1,5 εκ. εμβολιασμούς.
Δεν είναι τυχαίο άλωστε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε σήμερα κάλεσμα για την ομαλή εξέλιξη των εμβολιασμών προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, δηλαδή το πρώτο τείχος ανοσίας τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου όπου θα έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω για να προχωρήσουμε για την συλλογική ανοσία, η οποία μέσω των παραδειγμάτων του Ισραήλ που την πέτυχε και της μεγάλης Βρετανίας, που ο πληθυσμός της σε ποσοστό 60% έχει κάνει μία δόση εμβολίου δείχνει ότι μειώνονται δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Στο ποσοστό των εμβολιασμένων Ελλήνων θα πρέπει να προστεθεί και ένα 10% που σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, για τους οποίους ωστόσο θυμίζουμε ότι θα πρέπει κι αυτοί να εμβολιαστούν όταν περάσει ένα τρίμηνο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο συντονιστής του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία» και γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τις προηγούμενες μέρες είχε αναφέρει ότι έως το τέλος Απριλίου σημειώνοντας θα έχουν εμβολιαστεί 2, 4 εκ. πολίτες με τουλάχιστον μια δόση, μεταξύ δε των οποίων και το σύνολο μάλιστα των κατοίκων 69 νησιών της χώρας.
Παράλληλα είχε επισημάνει ότι ο προγραμματισμός είναι μέχρι αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όσοι πολίτες επιθυμούν από την ηλικία 60 και άνω καθώς και τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Εντός Μαΐου, είχε αναφέρει ότι «θα εμβολιαστούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου άρα μπορούμε να πούμε ότι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο».
Ταυτόχρονα, ο κ. Θεμιστοκλέους είχε υπογραμμίσει ότι «το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην πατρίδα μας. Από 1ης Απριλίου λειτουργούν περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε 460 διαφορετικά σημεία, με πάνω από 5.000 άτομα να εργάζονται παράλληλα: 3.500 από το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 500 από τις ένοπλες δυνάμεις, 500 από την Πολιτική Προστασία και την Ελληνική Αστυνομία, 500 από τις εταιρείες αποθήκευσης και διανομής καθώς και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Eντωμεταξύ η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών έχει «κλειδώσει» καθόσον φαίνεται και το φθινόπωρο θα πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Εχει ήδη γίνει η νομική προεργασία, των όσων αποκάλυψε ότι εξετάζει ο πρωθυπουργός, προκειμένου το μέτρο να γίνει πράξη τον Σεπτέμβριο, ενώ έτοιμες είναι και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις που δίνουν το «πράσινο φως» ως προς την συνταγματικότητά του, το οποίο δρομολογούν και άλλες χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία.
Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών
Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών περιέγραψε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι μέχρι και το Σάββατο είχαν πραγματοποιηθεί 2.169.000 εμβολιασμοί και σταθερά πλέον ξεπερνούν τον αριθμό των 55.000 ημερησίως, ίσως και λίγο περισσότερο.
«Ο προγραμματισμός λειτουργεί όπως πρέπει και είμαστε εντός του στόχου. Έτσι, μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, αλλά και όλες οι ευπαθείς ομάδες και υψηλού και αυξημένου κινδύνου. Μόνο οι ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι 900.000 πολίτες. Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται οι υψηλού κινδύνου, οι οποίοι ανέρχονται στους 250.000», διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Τόνισε δε ότι στα τέλη Μαΐου θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματικών ομάδων που θα προτεραιοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Επιπροσθέτως όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή λειτουργεί και το λεγόμενο σύστημα αναπλήρωσης, δηλαδή όποιος έχει μπει στη σειρά για να εμβολιαστεί μπορεί να επιλέξει τη δυνατότητα εάν υπάρξει κάποιο κενό να ενημερωθεί και να πάει να κάνει το εμβόλιο νωρίτερα.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με το τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη σειρά του, απάντησε ότι «όποιος δεν ενημερώσει για την αδυναμία που έχει να πάει να εμβολιαστεί και τελικώς ακυρωθεί το ραντεβού, για ένα μήνα μένει εκτός συστήματος και δεν μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού».
Επιπλέον, σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι συνολικά στη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό, είχε επηρεάσει ελάχιστα το ζήτημα που έχει προκύψει με τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. «Όταν το ποσοστό συμμετοχής στα άλλα εμβόλια ήταν στο 99%, στην AstraZeneca ήταν στο 97%. Είχαμε πολύ λίγες ακυρώσεις. Εγώ πιστεύω ότι και οι άνω των 60 ετών τελικώς θα προχωρήσουν στους εμβολιασμούς. Άλλωστε, σε 346.000 εμβολιασμούς, μόνο ένα περιστατικό παρενεργειών έχει καταγραφεί», τόνισε.
To πλάνο των παραλαβών
Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα ισχυρό εφόδιο θα έχει η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς πολλαπλασιάζονται οι διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με το πλάνο των παραδόσεων των εταιριών, που παρουσίασε πριν λίγες μέρες κατά την τακτική ενημέρωση ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, η χώρα αναμένεται να λάβει 7,13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Αναλυτικότερα τον Απρίλιο αναμένουμε:
Pfizer 1.100.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Johnson 70.000 δόσεις
ΣΥΝΟΛΟ: 1.620.000 δόσεις
Τον Μάιο:
Pfizer 1.550.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Johnson 300.000 δόσεις
Moderna 100.000+ δόσεις
ΣΥΝΟΛΟ: 2.400.000 δόσεις
Τον Ιούνιο:
Pfizer 1.700.000 δόσεις
Johnson 960.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Σύνολο: 3.110.000 δόσεις
Ως εκ τούτου, έως το τέλος Ιουνίου η χώρα θα διαθέτει 7.130.000 επιπλέον δόσεις εμβολίων, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα περισσότερες καθώς αναμένονται κι άλλες δόσεις από την Moderna.